Srijeda, 31. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
Košarac: Izvoz piletine i jaja u Evropsku uniju nije ugrožen

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da izvoz mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i jaja za preradu iz BiH u Evropsku uniju nije obustavljen niti ugrožen.

“Pojedine strukture su u proteklom periodu iznosile različite dezinformacije i špekulacije o zabrani izvoza pilećeg mesa i industrijskih jaja na evropsko tržište, između ostalog, pominjući mogućnost da će BiH 31. marta ostati bez dozvola za izvoz u EU. Zabrane izvoza neće biti, tako da domaći peradari nastavljaju neometan plasman svojih proizvoda na tržište EU”, poručio je ministar Košarac.

Pojavile se poteškoće

Prema njegovim riječima, jedna od obaveza BiH kada je u pitanju izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi na evropsko tržište je provođenje testiranja na određene zarazne bolesti.

“Poteškoće su se pojavile zbog neprovodive i neadekvatne odluke iz 2005. godine o određivanju referentnih laboratorija u BiH, koje su trebale izvršiti ova testiranja. Ta odluka nije u skladu sa standardima EU. Nažalost, prethodna struktura Ministarstva u potpunosti je zanemarila problem, što je potpuno nedopustivo i neprihvatljivo”, ocijenio je ministar Košarac.

On je napomenuo da se, po preuzimanju ministarskog mandata, aktivno posvetio rješavanju ovog nasljeđenog problema, što je rezultiralo pozitivnim ishodom za domaći peradarski sektor.

“‘Cijeneći potrebe naših izvozno orijentisanih peradara, kontinuirano smo sarađivali sa Delegacijom EU u BiH, Evropskom komisijom i nadležnom evropskom laboratorijom u Veneciji, te u konačnici došli do ad hoc rješenja, koje obezbjeđuje nastavak neometanog izvoza pilećeg mesa u EU”, naglasio je ministar Košarac.

Raditi na sistemskom rješenju

On je istakao da će Ministarstvo u saradnji sa nadležnim institucijama u narednom periodu raditi na sistemskom rješenju pitanja referentnih laboratorija, koje će dostaviti Vijeću ministara BiH na usvajanje.

”Opredijeljeni smo da kreiramo politike koje će značiti otvaranje novih tržišta za domaće proizvođače, što je jedna od mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Pri tome, veliku pažnju posvećujemo EU, koja je i dalje naš glavni spoljnotrgovinski partner. Zbog toga je važno da nastavimo neometan izvoz piletine i jaja za preradu, te da omogućimo plasman konzumnih jaja i crvenog mesa na evropsko tržište”, zaključio je Košarac.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision