Subota, 18. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 22° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Januara. 2020. Sport
Kipar: Odložene sve fudbalske utakmice zbog napada na sudiju

Fudbalski savez Kipra odložio je sve utakmice na neodređeno zbog protesta sudija, jer je na automobil njihovog kolege bačena bomba.

Savez je prethodno incident u kom je uništeno vozilo Andreasa Konstantinua nazvao “aktom terorizma” koji unosi strah među sudijama i šteti sportu.

Događaji su uslijedili nakon što je UEFA ocijenila sumnjivim tri utakmice druge lige Kipra i dvije u kupu te zemlje.

Navodi UEFA podstakli su predsjednika Kipra Nikosa Anastasiadesa da obeća da će “očistiti sport”, što je iritiralo sudije koje su ga direktno optužile da podriva napade na njih.

“Nećemo više tolerisati neke zločinačke elemente koji nemaju nikakve veze sa sportom da ucjenjuju ime kiparskog fudbala i države”, izjavio je Anastasiades.

On je naveo da je vrijeme za “čišćenje kuće” kako bi navijači mogli da se vrate na tribine bez straha ko je i kako ratovao.

Sudije su reagovale povodom njegove izjave da su neki arbitri u dosluhu sa korumpiranim pojedincima, što je dovelo da se upre prstom u Kipar.

“Takve izjave su nepravedno obojile sve sudije i pokrile su one koji su zapravo odgovorni. Oznake zvaničnika i sportskih novinara targetiraju sudije i samo dolivaju ulje na vatru i podrivaju potencijalne napade”, saopšilo je udruženje kiparskih sudija.

Ministar pravde Džordž Savides je u petak sazvao improvizovani sastanak sa predsjednikom Fudbalskog saveza Kipra Jorgosom Kumasom i šefom policije Kiprosom Mihaelidesom kako bi razgovarali o povlačenju sudija i navodima o namještanjima utakmica.

Savides je rekao da će biti teško doći do srži slučaja, jer informacije koje je dostavila UEFA ne ukazuju ko je odgovoran za bilo kakvo namještanje. On je izrazio nadu da će neki ljudi “progovoriti”.

Kipar će od UEFA tražiti da pošalje eksperte da pomognu vlastima u istrazi, jer veliku prepreku predstavlja to što zakon ne dozvoljava prisluškivanje telefona.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision