Utorak, 19. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2019. Zanimljivosti
Kineski simbol dvostruke sreće

Evo jednog kineskog simbola koji je usko povezan sa srećom u ljubavi – simbol dvostruke Sreće! Kako i sam naziv kaže, ovo je jedan od onih znakova koji će vam pomoći da u svoj život privučete sretne okolnosti …. koje su u direktnoj vezi sa emocijama, pa ne čudi što se u Kini upravo darovi sa ovim simbolom najčešće poklanjaju mladim bračnim parovima.

Smatra se da se unošenjem ovog simbola (dvostruke sreće) u kuću pojačava sreća i harmonija u odnosima kako parova, tako i njihovih porodica.Kao i kod ostalih kineskih simbola, i iza simbola Dvostruke Sreće stoji jedna zanimljiva legenda koja je usko povezana sa dobročinstvom.

Ona nas vraća u period vladavine Tang dinastije, a glavni junak priče je mladi student koji se iz svog malog mjesta zaputio u glavni grad u nadi da će položiti završni ispit sa najvišim rezultatom i time obezbjediti ugledan posao sudskog službenika. Njegov zadatak nije bio nimalo lak, jer je morao ispravno odgovoriti na pitanje koje bi mu postavio car lično!

Međutim, na putu do glavnog grada, mladiću je iznenada pozlilo i bio je primoran da zatraži pomoć travara kroz čije je selo upravo tada prolazio. Srećom, okolnosti su mu išle na ruku, travar ne samo da je izvrsno radio svoj posao, već je imao i lijepu kćer koja se brinula o mladiću. Nije teško pogoditi nastavak priče: mladić se toliko zaljubio u travarevu kći da je odlučio da je zaprosi prije nego što nastavi svoj put u glavni grad.

Djevojka je, umjesto pristanka, izrecitovala dio stiha koji je glasio: “Zelene krošnje prkose nebu i proletnoj kiši, dok nebo ističe proletno drveće u pomračini…” Njen uslov je glasio – udaće se za mladića ukoliko on uspije da pronađe stih koji savršeno odgovara njenoj polovini stiha.

Mladić joj je odgovorio da je siguran da može pronaći podjednako lijep stih, ali da ga ona mora sačekati da završi polaganje ispita. Tako je i bilo. Mladić je nastavio svoj put, stigao do glavnog grada, uspio da položi državni ispit sa najvišom ocjenom, a uz to uspio da osvoji i naklonost svoga cara.

Međutim, za dobijanje prestižnog posla postojao je još jedan uslov – mladić je morao da pronađe odgovarajući početak za stih koji je izrecitovao car, a koji je glasio: “Crveno cvijeće leluja po zemlji dok povjetarac pokušava da ga ulovi, a zemlja se rumeni nakon poljupca.”

Bez mnogo razmišljanja, mladić je odgovorio stihom koji mu je djevojka napisala a car je bio toliko zadovoljan odgovorom da je mladog čovjeka odmah stavio u svoju službu. Ipak, mladić nije zaboravio na svoje obećanje, vratio se u selo, pronašao djevojku i njenom stihu pridodao stih koji je čuo od cara.

Djevojka je bila oduševljena što je konačno našla čovjeka svojih snova, te se mladi par ubrzo i vjenčao. Tokom ceremonije, mladić i djevojka su na crvenom papiru ispisali dvije kopije kineskog kaligrafskog znaka za sreću (xǐ) u želji da izraze svako svoju sreću zbog sretnih okolnosti koje su ih pratile na putu do vjenčanja. Tako je i nastao ovaj simbol sreće i uspjeha u ljubavi (shuāngxǐ).

Složićete se da ova legenda zvuči kao najljepša ljubavna bajka. Ali, naše je da vas opomenemo da simbol Dvostruke Sreće koristite samo onda kada su vaše namjere iskrene i časne, jer baš kao što je u ovoj legendi kruna ljubavi brak – tako i ovaj simbol pomaže onima koji su trenutno sami ali duboko u sebi priželjkuju ozbiljan ljubavni odnos. Dakle, naglasak je na ozbiljnosti veze, a ne samo kratkotrajnom odnosu.

Znak se najčešće postavlja u jugozapadnom djelu doma (dnevnoj ili spavaćoj sobi), može se takođe nositi kao talisman oko vrata, a ne preporučuje se sjediti, ležati ili hodati po njemu. Isprobajte moć ovog simbola – možda baš i vi, poput mladića iz priče, uskoro pronađete svoju srodnu dušu tamo gdje je najmanje očekujete!

izvor:simboli.rs

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision