Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januara. 2022. Zanimljivosti
Kina proizvela najvećeg robota s četiri noge

Kineski Global Times je objavio da je ova zemlja proizvela najvećeg električnog robota s četiri noge na svijetu.

Riječ je o bioničkom robotu koji zaista izgleda ogromno, a dio je napora koji se ulažu kako bi Kina postala globalni lider u robotici do 2025. godine, ali i u vojnoj tehnologiji.

Iako je velik i glomazan, robot se može kretati naprijed i nazad, okretati se i hodati dijagonalno. Osim toga, robot može trčati i skakati zahvaljujući 12 setova zglobnih modula. “Mehanički jak” je opremljen senzorima kako bi se snalazio na okolnom terenu, odnosno u svom okruženju, a može se prilagoditi različitim tipovima terena uključujući stepenice, kanale, stijene, blatnjave puteve, pustinje, snijeg i drugo. Važna činjenica je i mogućnost naoružavanja robota.

Robot može nositi do 160 kg tereta te dostići brzinu kretanja od 10 km/h. Očekuje se da će biti dio izvidnica u kompleksnim okruženjima koja su previše izazovna za ljude, poput udaljenih pograničnih regija i veoma rizičnih borbenih zona. Mehanički jak također može prikupljati taktičke informacije na bojnom polju.

Pored navedenog, robot se može koristiti za transport opreme, municije i hrane na različite lokacije koje su teško ili nikako pristupačne konvencionalnim vozilima.

Kina je također razvila i robotskog psa pod nazivom Geda, koji je težak 32 kg temože nostiti oko 40 kg tereta. Programiran je da razumije jednostavne glasovne komande čovjeka, a koristi i tehnologiju za prepoznavanje lica.

Kina je daleko napredovala od razvoja robota, a nedavno je predstavila tri borbena broda u samo jednom danu. Također, razvija i hipersonične projektile.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision