Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Kina lansirala vojni satelit koji će uništavati svemirski otpad

Kina je u svemir lansirala novi vojni satelit u namjeri da rješava problem svemirskog otpada.

Satelit Shijian-21 lansiran je pomoću Long March 3B rakete iz centra Xichang na jugozapadu Kine još 23. oktobra, a njegove zadatak je da testira i provjeri tehnologije namijenjene smanjenju problema sa svemirskim otpadom. Lansiranje je bilo u potpunosti uspješno, a satelit je poslan u geosinhronu transfernu orbitu. Ipak, detalji o satelitu i njegovim mogućnostima ostaju misterija.

Lansiranje kineskog vojnog satelita dolazi u vrijeme kada je količina svemirskog otpada alarmantno velika. Više od 40 zemalja je dosad lanrisalo 8.950 satelita, a oko 5.000 ih se nalazi u orbiti iako je većina došla do kraja svog životnog vijeka. Operativno je svega 1.950 satelita, dok su ostali postali svemirski otpad.

Ovaj opted predstavlja visok rizik za operativne misije u orbiti jer bi moglo doći do sudara, a to bi u konačnici prouzrokovalo veliku štetu. Kineski satelit je ranije pogođen dijelom stare ruske rakete.

Mnoge kompanije kao što je Kurs Orbital, počele su razvijati letjelice namijenjene rješavanju problema sa svemirskim otpadom, a tim putem ide i Kina.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision