Subota, 13. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2021. Svijet
Karim Kan izabran za novog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Trenutno najcjenjeniji i vodeći britanski advokat Karim Kan izabran je za novog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC).

Kako navodi BBC, Karim Kan je u drugom krugu glasanja za mjesto glavnog tužioca osvojio glasove 72 od 123 zemlje, te će tako u junu 2021. godine započeti svoj mandat u Hagu koji će trajati narednih devet godina.

Kan je za mjesto glavnog tužioca pobijedio kandidate Irske, Italije i Španije, a na ovom mjestu naslijediće glavnu tužiteljku iz Gambije Fatu Bensudu.

Kako se navodi, britanski advokat svjetskog glasa slovi za jednog od najiskusnijih sudija u području ratnih zločina i ratnog prava.

Trenutno, Kan obavlja funkciju pri Ujedinjenim nacijama gdje vodi istragu o ratnim zločinima koje je počinila takozvana Islamska država u Iraku.

U svojoj 27-godišnjoj advokatskoj karijeri ranije je radio za tužilaštvo na međunarodnim krivičnim sudovima za zločine počinjene u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i tokom genocida u Ruandi.

Na Međunarodnom krivičnom sudu branio je brojne političke zvaničnike kao što su zamjenik predsjednika Kenije Vilijam Ruto, a između ostalog učestvovao je u odbrani sina Muamera Gadafija Saifda al-Islama.

Njegovo imenovanje pozdravio je i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab koji je naglasio kako Kan ima veliko iskustvo u međunarodnom pravu.

“Karimovo veliko iskustvo u međunarodnom pravu biće presudno u osiguranju pravde za sve žrtve kao i konačno dovođenje odgovornih za najteže zločine pred sud”, rekao je Rab.

Među prvim zadacima novog glavnog tužioca biće donošenje odluke o načinu vođenja kontroverznih istraga ratnih zločina u Avganistanu kao i na okupiranim palestinskim teritorijama što je već sada naišlo na negodovanje Izraela.

Takođe, Kan će morati pokrenuti i procese u vezi sa ratnim zločinima u Jemenu, nakon što je Evropski parlament zatražio da se ICC aktivnije uključi u ovaj slučaj.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision