Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Januara. 2022. Zanimljivosti
Kalemljenje limuna, narandže i mandarine

Divlje voćke izrasle iz koštice ili korijena ne daju dobar plod. Zbog toga ih oplemenjujemo kalemljenjem.

Kalemljenje se vrši na način da se grančica plemenite voćke (plemenka) usadi u tijelo voćke-divljaka. Tu voćku divljaka nazivamo podloga. Idealno vrijeme za kalemljenje je prije kretanja vegetacije ili u samo vrijeme početka, a to je obično u mjesecu aprilu. Dakle, osim podloge, potrebna nam je plemenka, ili grančica odrezana sa plemenite (kalemljene) voćke. Grančica obično sa 4 do 5 pupova se odreže u zimi kad nema vegetacije, spremi se u mračni dio podruma na temperatuiru oko 10 ºC., uronjenu u zemlju natopljenu vodom.

Od alata vam treba oštar nož, i voćarski vosak. Prije samog kalemljenja, voćni pupovi ne smiju biti ‘probuđeni’. U principu, podloga treba biti od iste vrste, iako postoje i podloge kalemljene sa 2 ili više raznih vrsta voćaka. Podlogu odrežemo. Ukoliko ima više grana, možemo na svaku nakalemiti po 1 plemenku. Plemenku skratiti na 2 do 3 oka i koso zarezati nasuprot 1 oku, pazeći da ga ne oštetimo. Što je rez duži, spojno mjesto plemenke i podloge biće bolje. Istovremeno, uzduž podloge zarežemo koru tako da koso odrezani komad plemenke prione između zarezane kore. Tako ponovimo i sa druge strane podloge nasuprot prve plemenke. Kako bi se plemenka primila, čvrsto je omotajte voćarskim likom namot do namota. Površinu omotanu likom namažite voćarskim voskom, koji ste prethodno omekšali u toploj vodi (ne na vatri).

Paziti da podloga ne gubi sok curenjem jer će se u protivnom osušiti. Ne orezivati grančice prve godine rasta. Za razliku od drugih drvenastih voćaka, ove tri mediteranske voćne vrste najbolje rezultate daju ako se kaleme očenjem, bilo na budni ili spavajući pupoljak.

Ako se limun, pomorandža ili mandarina gaje u saksijama, najbolje je kalemljenje vršiti na budni pupoljak i to u maju ili junu, kada je najintenzivniji porast maldara. Na oko dvije nedjelje poslije kalemljenja, čim se okce primi, podlogu skratiti oštrim voćarskim makazama ili nožem, na oko 0,5 cm iznad okca, pri čemu paziti da presjek bude kos, da kosina bude sa suprotne strane okca i da donji dio presjeka bude u visini osnove okca.

Po skraćivanju podloge, okce će se u roku od desetak dana razviti u mladar. Ako se ove voćne vrste gaje u toplim krajevima i na otvorenom polju, bolje je da se kalemljenje vrši na spavanju pupoljak – u septembru. Skraćivanje podloge se vrši sljedećeg proljeća – u martu i to na isti način kao i kod kalemljenja na budni pupoljak.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision