Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Avgusta. 2021. Svijet
Kakva su mišljenja u svijetu oko prijema afganistanskih izbjeglica?

Nakon što su talibani 15. augusta preuzeli Kabul, hiljade Afganistanaca došlo je do aerodroma u glavnom gradu pokušavajući doći do nekih zemalja zapadne Evrope.

U danima nakon preuzimanja vlasti, talibansko vodstvo uvjeravalo je u “mirnu tranziciju vlasti” i javno se odreklo bilo kakvih pokušaja osvete Afganistancima koji su radili s vladom ili stranim organizacijama.

Međutim, građani su postali zabrinuti i u panici nakon što su afganistanski predsjednik Ašraf Gani i drugi ključni zvaničnici pobjegli u inostranstvo.

U međuvremenu su neki ponudili utočište Afganistancima.

Šezdeset četiri zemlje potpisale su 16. augusta izjavu u kojoj traže siguran i uredan odlazak za sve koji žele napustiti Afganistan.

Među njima su bile Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Kasnije su Novi Zeland i Australija najavili da će pomoći u evakuaciji afganistanskih državljana koji su pomagali njihovim trupama koje su bile raspoređene u Afganistanu, prema medijskim izvještajima.

Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern rekla je da će njena zemlja pomoći svojim državljanima i njihovim porodicama u evakuaciji iz Afganistana.

Kanadski ministar vanjskih poslova Mark Garne najavio je da će njegova zemlja pružiti pomoć za oko 20.000 Afganistanaca.

“Afganistanci su izložili svoje živote velikom riziku da podrže Kanadu u pomaganju Afganistancima u postizanju značajnih demokratskih, ljudskih prava, obrazovanja, zdravlja i sigurnosti u proteklih dvadeset godina. Dužni smo im zahvalnost”, rekao je on.

Za razliku od Kanade, koja je obećala utočište za 20.000 izbjeglica, Španija se samo obavezala na repatrijaciju svog lokalnog osoblja.

Grčki ministar za migracije rekao je da njegova zemlja neće dopustiti izbjeglicama da pređu njene granice u EU.

“Naša zemlja neće biti ulaz u Evropu za ilegalne afganistanske migrante”, rekao je Notis Mitarakis.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision