Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Augusta. 2021. Zanimljivosti
Kako u frižideru postaviti i održavati idealnu temperaturu

Odgovarajuća temperatura u frižideru održava hranu hladnom i sigurnom za jelo danima, čak i sedmicama, jer se hlađenjem usporava rast bakterija.

Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke (oko 4 stepeni), bakterije se počnu eksponencijalno umnožavati.

Nije svaka od tih bakterija loša – ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvalitete hrane, tako i radi smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno frižider postaviti na preporučenu temperaturu i slijediti smjernice za održavanje.

Koja bi temperatura trebala biti u vašem frižideru?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da je preporučena temperatura frižidera ispod 4 stepena, dok je idealna temperatura zamrzivača ispod -17 stepeni.

Međutim, idealna temperatura frižidera je zapravo niža, a cilj je da ona bude između 1,7 do 3,3 stepena. Ovaj temperaturni raspon je najbliži tome da ne dođe do smrzavanja. Također, je blizu temperaturi od 4 stepena, kada se bakterije počinju brzo razmnožavati.

Temperature iznad raspona 1,7 do 3,3 stepeni mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s nekim probavnim problemima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli.

Kako ohladiti frižider?

Ako utvrdite da vam se temperatura u frižideru stalno kreće oko 4 stepeni uprkos prilagođenim postavkama temperature, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste svom frižideru pomogli u održavanju idealne temperature.

Ostavite hranu da se ohladi prije nego što je stavite u frižider. Vruće zdjele preostale juhe ili pečene piletine mogu brzo zagrijati mali prostor u vašem hladnjaku, što dovodi hranu u opasnost od brzog rasta bakterija. Kako biste zaštitili sve u svom frižideru, ostavite da se hrana malo ohladi prije nego što je poklopite i spremite u frižider.

Provjerite okvire vrata

Okvir i rubovi vrata frižidera zadržavaju hladnoću i sprječavaju ulazak topline. Ako neki od rubova popušta ili postoji neka rupa, vaš hladan zrak vjerojatno izlazi iz frižidera. To može otežati pravilno hlađenje i potrošiti više električne energije te povećati mjesečni račun za struju.

Nemojte prečesto otvarati vrata

Svaki put kada otvorite vrata frižidera, ispuštate hladan i unesite topli zrak. Odolite iskušenju da stojite ispred frižidera dok ste gladni. Umjesto toga, uzmite ono po što ste došli i brzo zatvorite vrata.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision