Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Kako spriječiti opadanje cvjetova patlidžana?
Jedan od problema s kojim se uzgajivači susreću je da biljka cvjeta, ali nema uroda. Patlidžan je osjetljiv na stres, lako odbacuje cvjetove, ali se ova pojava može spriječiti.

Patlidžan je povrtna vrsta za koju možemo reći da se tradicionalno uzgaja u našim vrtovima, a potječe s područja Indije, Južne Azije i Bliskog Istoka. U Europu je dospio tijekom 13. stoljeća, a kod nas je stigao iz Italije i Turske. Stvorene su brojne sorte koje se razlikuju po obliku, veličini i boji ploda. Pripada istoj porodici kao krumpir i rajčica i pati od istih bolesti i napada štetnika.

I pored toga što je popularan kod uzgajivača, puno je zahtjevniji što se tiče uzgoja u odnosu na većinu povrtnih vrsta. Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju uzgajivači je: Zašto nema plodova na patlidžanu kada je obilno cvjetao?

Biljka patlidžana je veliki potrošač vode, a najveće potrebe za vodom ima u periodu cvjetanja i plodonošenja. Nedostatak vode rezultirat će biljkama koje zaostaju u rastu, odbacuju cvjetove, manjim urodom, a plodovi su gorki. Djelovanje suše je najočitije u vrijeme cvjetanja biljke kada zbog nedostatka vode dolazi do masovnog odbacivanja cvjetova. Treba znati da je patlidžan puno osjetljiviji na stres i odbacuje brže i više cvjetova od rajčice ili krastavca.

Kako bi spriječili stres izazvan nedostatkom vode, potrebno je osigurati redovno zalijevanje biljaka. Svaki tjedan je potrebno obaviti zalijevanje sa 20 do 30l na 1m² površine. Ovisno o vremenskim prilikama, obavlja se jednom, dva ili tri puta tjedno, a količina vode ovisi od temperaturnih uvjeta.

Zalijevanje treba biti obilno. Tako će opskrbiti dublje slojeve zemljišta vodom, voda će sporije isparavati, a korijen će se razviti u dubljim slojevima zemlje odakle će crpiti neophodnu vodu. S dobro razvijenim korijenom biljka patlidžana je manje podložna stresu, lakše crpi vodu iz zemljišta.

Problem s oprašivanjem

Drugi problem koji izaziva opadanje cvjetova je nekvalitetno oprašivanje. Cvijet je dvospolan, a oprašuje se vjetrom. Oprašivači poput pčela i bumbara nemaju značaj kada je u pitanju patlidžan i oprašivanje cvjetova.

S jedne strane imamo problem opadanja cvjetova zbog suše, nedostatka vode, a na drugoj strani je prevelika vlažnost tijekom kišnog perioda. Peludni prah ovih cvjetova je vrlo težak i ljepljiv. Velika vlažnost zraka to samo pojačava pa postaje vlažniji, ljepljiviji i teže ga vjetar može odvojiti. Biljka može obilno cvjetati, ali zbog prevelike vlažnosti zraka pelud ostaje slijepljena, nema oprašivanja i oplodnje.

Bolje oprašivanje možemo postići mehaničkim uz pomoć kista za slikanje. Jednostavno kistom pokupimo pelud i prenesemo ga na tučak cvjeta.

Osim ova dva osnovna uzroka opadanja cvjetova, do ove pojave mogu dovesti pretjerana gnojidba dušičnim gnojivima, nedostatak bora, zatim pojava određenih bolesti i napad štetnih kukaca.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision