Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Kako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?

Većina biljaka ne podnosi zimu. Rani mrazevi mogu da nanesu ozbiljno oštećenje biljkama, a neke i da ubije. Zato je važno ojačati biljke i na taj način im pomoći da budu otpornije na hladnoću.

Šta je potrebno uraditi?

Rješenje je vrlo jednostavno. Potrebno je da kupite đubrivo sa velikim udjelom kalijuma. Da bi se biljke na vrijeme prilagodile zimskim uslovima, neophodno je da počnete na jesen da im dajete ovu vrstu prihrane.

Zašto baš kalijum ojačava biljke za zimu?

Razlog je vrlo jednostavan: kalijum se skuplja u vakuolama i povećava udio soli u ćelijskim sokovima. Povećana koncentracija soli čini biljku manje osjetljivom na mraz i smanjuje se tačka smrzavanja. Ali to nije sve.

Istovremeno se povećava pritisak soka u korijenu. Kao rezultat, poboljšava se razmjena gasova i transport vode. Poboljšana je i funkcija takozvanog otvora na lišću. Kao rezultat, više vode isparava i više ugljen dioksida može prodreti u tkivo biljke za potrebe fotosinteze.

Međutim, ne treba đubriti sve biljke sa ovakvim đubrivom. Sa njim se đubre isključivo biljke koje su sklone izmrzavanju.

Ostale biljke možete zaštiti od mraza i na taj način im pomoći da prezime. Na primjer, možete iskoristiti stari kišobran kao zaštitu za biljke od hladnoće. Takođe, postoje razne vrste gotovih zaštita.

Đubrivo sa velikim udjelom kalijuma možete da koristite i za travnjak. Starije biljke će posebno biti zahvalne za ovu vrstu đubrenja jer one prirodno nemaju toliko kalijuma kao mlade biljke. Zato je vrlo važno da starijim biljkama osigurate dovoljno kalijuma.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision