Wednesday, 1. December 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Kako pesticidi djeluju na životnu sredinu i zdravlje

Pesticidi su toksične supstance koje djeluju tako što spriječavaju, suzbijaju i uništavaju organizme koji negativno utiču na gajene biljke.

Ove supstance imaju svoju primjenu protiv raznih vrsta insekata, glodara, mikroorganizama, bakterija, gljivica, virusa i drugi organizama koji su štetni za biljke. Ali, pesticidi su veoma štetni za ljudski organizam. Čak i male količine ovih supstanci mogu da izazovu teške posljedice.

Glavni uzroci trovanja pesticidima

Glavni uzroci trovanja pesticidima u poljoprivredi su nekvalitetna zaštitna odeća, neadekvatni radni uslovi, kao i nepažnja. Pesticidi dospjeli u životnu sredinu ugrožavaju ljude i živa bića u neposrednom kontaktu, kao i unošenjem u organizam putem plodova koji su tretirani određenim preparatima.

U osnovi otpornosti raznih vrsta biljaka prema pesticidima leže njihove biohemijske razlike u razmeni materije u fiziološkoj reakciji na ova jedinjenja. Uticaj pesticida na biljke počinje od momenta kontakta i prodora kroz lišće, stablo i korijenje. Većina herbicida i insekticida sistematskog djelovanja, akaricidi i neki fungicidi dosta brzo prodiru i kreću se po biljci, ispoljavajući opšti uticaj na cijelu biljku. Neki preparati koji su lokalnog tipa, lokalizuju se na mjestima prvobitnog prodora ispoljavajući lokalno dejstvo.

Kod biljaka u razvoju, pesticidi u biljku prodiru uglavnom kroz lišće u obliku tečnosti i pare. Pri nedostatku vlage u biljci pesticidi prodiru kroz ćelijsku zid. Pesticidi uneti u zemljište mogu čak u zavisnosti od primenjene doze i vrste preparata promeniti sastav zemljišne mikroflore.Opšti pokazatelj dejstva pesticida na mikrofloru jeste biološka aktivnost zemljišta. Herbicidi se relativno brzo razlažu u zemljištu i njihova primjena u preporučenim dozama ne odražava se negativno na zemljišnu mikrofloru.

Masovna upotreba pesticida ima svoje negativne posljedice i dugoročna štetna dejstva na ekosistem, pa samim tim i na čoveka i njegovo zdravlje. Dalji tok negativnog dejstva pesticida u životnoj sredini određuju procesi transformacije i kretanja, od kojih su zbog potencijalne dužine trajanja i budućih posljedica najznačajnije one koje se dešavaju u zemljištu.

Izvor: PSSS

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision