Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2021. Bosna i Hercegovina
Kako funkcionišu projekti izgradnje vjetroparkova u BiH?

Evropska unija ima najveći kapacitet kada je riječ o vjetropotencijalu na svijetu i očekuje se kako će u Uniji vjetar „donositi“ 350 gigavata do 2030. godine što je 24 posto potražnje za električnom energijom. kako funkcionišu u projekti izgradnje vjetroparkova u Bosni i Hercegovini i koliko se naša zemlja oslanja na obnovljive izvore energije kako bi, između ostaloga, bila bliže eurointegracijama.

Evropa ima svoju usvojenu strategiju, po kojoj 2050. godine nema proizvodnje CO2 iz energetskih objekata. BiH koja pretendira ulasku u EU izgradnjom vjetroelektrana u tom smjeru lagano trasira svoj put.

Naša zemlja trenutno ima tri vjetroparka vrijedna više od 400 milijuna maraka, a godišnje proizvedu električne energije više od 150 malih hidroelektrana. Vjetroelektrana Mesihovina kod Tomislavgrada u vlasništvu je Elektroprivrede HZ HB, a na području Mostara s radom je krenula prva vjetroelektrana u vlasništvu Elektroprivrede BiH Podveležje.

Na području HB županije  s radom je počela i vjetroelektrana Jelovača, poznata kao najveća privatna investicija u Federaciji. U pripremi je izgradnja još jedne privatne vjetroelektrane Oštrc kod Posušja. Što se tiče opštine tu je procedura više manje riješena, koncesije su plaćene opštini.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision