Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Kako detaljno očistiti ekran laptopa, a da ga ne oštetite

Iako mnogi smatraju da se ekrani prijenosnih računara mogu čistiti običnom vodom ili sredstvom za čišćenje prozora, proizvođači upozoravaju da ih tako možete oštetiti. Destilovana voda i mekana krpa trebali bi poslužiti za uklanjanje tragova i mrlja.

Bez obzira na to koji uređaj koristite, prvi korak je isti za sve – potrebno je pročitati korisnički priručnik.

Ako niste dobili konkretne upute od proizvođača o tome kako očistiti ekran računara, možda mislite da je najbolja opcija koristiti sredstvo za čišćenje stakala, ali to je otprilike najgora stvar koju možete učiniti. Iako može činiti čuda na prozorima u domaćinstvu, sredstvo za čišćenje stakla može biti veoma štetno za ekrane.

Amonijak (glavni sastojak većine sredstava za čišćenje prozora), izbjeljivač, aceton, propilen glikol i drugi rastvarači i sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu nagrizati zaštitni premaz na vašem ekranu i uzrokovati promjenu boje, ogrebotine i mrlje.

Čak i obična voda sa česme može sadržavati minerale koji mogu ostaviti talog na ekranu pa mnogi stručnjaci preporučuju korištenje destilovane vode ako suha krpa nije dovoljna. Druga sredstva za čišćenje mogu biti prihvatljiva, ovisno o vrsti ekrana koji imate.

Pravilo broj jedan za čišćenje kompjuterskih ekrana je da nikada ne nanosite tečnost za čišćenje direktno na ekran. Direktnim prskanjem rizikujete prodiranje tečnosti u pukotine ekrana i potencijalno oštećenje unutrašnjih komponenti.

Jednako važna kao i sredstvo za čišćenje ekrana je krpa kojom ga nanosite. Papirni ubrusi i kućne krpe mogu biti previše abrazivni za čišćenje ekrana računara. Stoga se preporučuje korištenje čiste, suhe krpe od mikrovlakana.

Čak i s mikrovlaknima pazite da ne pritisnete previše kada brišete ekran, jer biste mogli oštetiti ugrađene senzore, posebno na ekranu osjetljivom na dodir.

Kada se radi o samom procesu, preporučuje se da uvijek isključite laptop prije čišćenja. Koristeći suhu krpu od mikrovlakana, nježno obrišite ekran računara da biste uklonili prašinu. Obavezno uđite u uglove. Ako nakon ovog brisanja ostanu prljavština i mrlje, pređite na sljedeći korak.

Navlažite ivicu svoje mikrofiber krpe pomoću nekoliko kapi destilovane vode. Lagano obrišite ekran, počevši od centra i kružnim pokretima kako biste izbjegli ostavljanje tragova. Pustite da se ekran osuši na zraku.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision