Saturday, 4. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Novembra. 2021. USK
Kakav bi bio život u USK-u bez donacija u protekle tri godine?

Od završetka rata, u Bosnu i Hercegovinu stigle su brojne donacije – od obnavljanja i izgradnje škola, preko bespovratnih sredstava do vozila i opreme. Koliko smo, zapravo, izgradili uz pomoć donacija? U Unsko-sanskom kantonu je specifična situacija, jer je ovo područje već četvrtu godinu centar migrantske krize.

Kakav bi bio život građana Unsko-sanskog kantona i uposlenika službi koje imaju zadatak da štite te iste građane da nije bilo donacija u protekle tri godine? Sigurni smo – mnogo teži, jer se zaista radi o velikim sredstvima koje naši budžeti ne bi mogli izdvojiti.

„Bolnica je u zadnje tri godine iskoristila ovu situaciju sa migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu da pokuša sebi naći sponzore i donatore koji bi se uključili u sufinansiranje određenih projekata u Kantonalnoj bolnici“, kazao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić.

Ova ustanova u posljednje tri godine primila je donacije medicinske opreme vrijedne milion i 800 hiljada maraka. Vrijednost investicija građevinskih projekata u istom periodu je nešto viša od tri miliona maraka, od kojih su dva i po miliona donirana. A vrijednu opremu i vozila u migrantskoj krizi dobila je i krajiška policija.

„Mi smo dobili 18 vozila za vrijeme ministra Mektića. Kad su u pitanju ostali, nismo imali nikakvih donacija“, kaže ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić (NES).

Zato smo vlastitim sredstvima nabavili duge cijevi prošle, te iz istog izvora gradimo policijsku stanicu u Bužimu ove godine.

Aktivni učesnik u ublažavanju migrantske krize je i Crveni križ Unsko-sanskog kantona, čiji bi rad bez donacija bio nezamisliv.

„Imamo kombi vozilo koje je dala Vlada Unsko-sanskog kantona, imamo dva dustera koja je dala Međunarodna federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca“, navodi Sulejman Kličić, predsjednik Crvenog križa USK-a.

Četvrto vozilo dobili su upravo na dan snimanja ovog priloga, od UNHCR-a.

Istim sistemom kao i prethodne službe, rade i bihaćki vatrogasci. Nešto vlastitih sredstava, poneki projekat i uslovi za rad se poboljšavaju.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision