Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2020. Zanimljivosti
Kafa za bolje performanse tokom vježbanja

Istraživanje je pokazalo da kafa može unaprijediti performanse ljudi koji vježbaju. Istraživači su okupili 46 amaterskih biciklista koji su vježbali jednom do tri puta sedmično u protekih godinu dana.

Od njih je zatraženo da ispune upitnik o tome koliko kafe obično piju, a potom su podijeljeni u dvije grupe, grupu koja pije manje kafe, jednu do dvije šolje dnevno te grupu koja pije više kafe, četiri do pet šolja dnevno.

Nekim biciklistima su istraživači dali šolju određenog brenda kafe koja sadrži tri miligrama kofeina po kilogramu, dok su drugi pili placebo.

Sat vremena kasnije su vozili stacionarne bicikle pet kilometara.

Konzumiranje kafe je unaprijedilo fizičke perfomanse osoba u prosjeku za 1,7 posto bez obzira na količinu koju obično piju. To nije veliko povećanje, ali za one koji žele povećati izdržljivost, espresso bi mogao biti koristan.

Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može povećati izdržljivost tako što potiskuje bol, smanjuje umor i poboljšava neuromuskularne performanse.

“Cilj novog istraživanja je bio da ustanovimo efekat unosa kofeina na vožnju bicikla u dužini od pet kilometara. Konzumacija kafe i unošenje kofeina poboljšalo je performanse vožnje bicikla kod osoba koje piju manje i više kafe u sličnom obimu”, izjavio je istraživač dr. Neil Klark s Univerziteta Coventry u Engleskoj.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision