Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2022. Zanimljivosti
Kafa vam može pomoći i da smršate

Iako se kafa najčešće koristi za podizanje nivoa energije, zbog nutrijenata koje sadrži može vam pomoći u gubitku težine – istovremeno može poboljšati probavu, funkciju mišića te zdravlje srca.

Ljudi na globalnom nivou konzumiraju više od 160 miliona džakova kafe godišnje, a iako je napitak najpopularniji za podizanje nivoa energije, može pomoći i u ostvarivanju vaših ciljeva vezanih za tjelesnu težinu.

“Kafa, kada se konzumira umjereno i bez previše dodanih zaslađivača, može unaprijediti gubitak težine i biti korisna za vaše cjelokupno zdravlje”, kazala je Ešli Šau, registrovana dijetetičarka, za Insider.

Kafa sadrži nutrijente kao što su niacin, kalijum, magnezijum i antioksidanse – koji mogu poboljšati probavu, podržati funkciju mišića i dovesti do boljeg zdravlja srca. Sadrži i kofein, koji pospješuje metabolizam, poboljšava energiju i može potaknuti gubitak težine.

Crna kafa je popularan način za postizanje kalorijskog deficita, zbog svog niskokaloričnog sastava. Smatra se idealnim napitkom za mršanje jer sadrži manje od 5 kalorija po šoljici.

Međutim, niskokalorična je samo ako je pijete bez dodataka. Može brzo postati bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mlijeka i šećeri.

Istovremeno, kofein ubrzava metabolizam – proces u kojem tijelo razlaže hranljive materije i koristi kalorije iz hrane tokom dana.

Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od rijetkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam (BMR), takođe poznat kao brzina kojom sagorijevate kalorije dok se odmarate.

Mala studija iz 2018. pokazala je da su učesnici koji su pili različite doze kafe tokom dva mjeseca imali veće metabolite, produkt metabolizma. Brži metabolizam će vam omogućiti da sagorite više kalorija u mirovanju ili tokom fizičke aktivnosti, što može pomoći u gubitku težine.

Postoji sve veći broj istraživanja o tome kako je konzumacija kafe pozitivno povezana s bazalnim metabolitetom, međutim važno je imati na umu da hranu i piće metaboliziramo različitim brzinama.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision