Friday, 12. August 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Marta. 2022. Zanimljivosti
Kada i kako se sade muškatle – Koraci za uspješnu njegu omiljene cvjetne vrste

Muškatle vole svjetla mjesta, ali zaklonjena od popodnevnog sunca.

Muškatle su jedna od najpopularnijih cvjetnih vrsta na našim terasama i skoro da ne postoji domaćinstvo koje ne krasi barem jedna saksija ove biljke. Veoma su zahvalne za njegu, pristupačne su, a raskošne i bujne, pa na najljepši mogući način krase spoljni prostor vašeg doma.

Idealno vrijeme za sadnju muškatli jeste proljeće i trenutak kada više ne postoji bojazan od mraza. April je zato pogodan mjesec, jer kada ih posadite, možete ih iznijeti na terasu ili u dvorište, na dobro osunčano mjesto. Tek posađene muškatle je potrebno obilno zaliti.

Kada se odlučite da ih sadite u saksijama, odaberite nove i kvalitetne. Potrebno je da budu čiste i dezinfikovane, jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka od gljivičnih oboljenja, što može uticati na sam korijen biljke.

U saksiju možete staviti i sloj stiropora i iskidati ga na komadiće jer će on omogućiti dobro i kvalitetno dreniranje same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke, a pomoći će da se zemlja lijepo prosuši.

Takođe, potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. To može biti pripremljen supstrat namijenjen baš za gajenje muškatli. Ako odobro pripremite zemlju za muškatle, zasigurno će biti uspjeha u gajenju ove biljke.Muškatle vole svjetla mjesta, ali zaklonjena od popodnevnog sunca. Najbolje temeprature za uspješno gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni, jer na nižim počinju da propadaju i venu. Kada je u pitanju zalivanje, morate biti redovni, ali ne pretjerujte sa vodom.

Biljke moraju da imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi uveniti. Sa druge strane, previše mokra zemlja i vlažno okruženje izazavaće truljenje korijena. Zbog toga je važno da zemljište bude  ravnomjerno vlažno. Najbolje je zalivati ih odstajalom vodom u kasnim popodnevnim časovima.

Početkom proljeća muškatle orežite i zalijte, a poželjno je i da ih i presadite. Prihranjuju se đubrivom za muškatle ili đubrivom za cvjetnice. Tokom vegetacijskog perioda prihranu treba obnavljati zalivanjem jednom do dva puta nedeljno namjenskim rastvorom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision