Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2020. Zanimljivosti
Kada je rukovanje postalo uobičajen pozdrav?

Ljudi se rukuju oduvijek , tako se, barem, čini.Ipak postavlja se pitanje kada je rukovanje postalo normalan pozdrav? Jedno od najstarijih rukovanja uklesano je  u postolju prijestola asirskog vladara Šalmanasara III iz 9. vijeka prije nove ere.

U Homerovoj Ilijadi (koja vjerovatno datira iz 8. veka prije nove ere) opisuje se kako dva junaka: „jedan drugome prihvate ruke i tvrdu vjeru zadadu”, a mnogo vjekova kasnije, u Šekspirovom komadu Kako vam drago, možemo pročitati: „na što se rukovaše i zbratimiše”.

Na osnovu toga, može se učiniti da je rukovanje drevan običaj i da je njegovo poreklo davno zaboravljeno.

Ipak, nije baš tako. Istoričari, nadneseni na knjigama o manirima iz prošlih vremena, primjetili su da se rukovanje kao gest pozdrava ne pominje sve do 19. vijeka, a još tada je smatran pomalo nepristojnim gestom koji se sprovodi samo među prijateljima. Ali, znamo da je Šekspir pisao o rukovanju nekoliko vjekova ranije, šta se dogodilo u međuvremenu?

Međutim, nisu svi bili oduševljeni rukovanjem. U jednom novinskom članku iz 1884. godine navodi se: „ovaj gest se ustalio među drugim narodima, ali Francuzima je on toliko instinktivno odbojan, da je tamo osnovan pokret za ukidanje rukovanja – te vulgarne engleske izmišljotine.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision