Ponedjeljak, 8. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2019. Zanimljivosti
Kada je pravo vrijeme za školu: Djeca rođena u septembru pametnija u razredu
Kako kaže istraživanje, djeca rođena u septembru su najstarija u grupi školaraca koji kreću u prvi razred. To im daje puno više vremena za razvoj u poređenju sa njihovim vršnjacima.

Opći fokus istraživana bio je procijeniti kako će djeca koja su relativno starija u školi raditi na svojim akademskim postignućima. Kognitivni razvoj djece rođene u septembru uspoređen je s drugom djecom u razredu. U istraživanju su sudjelovala i mališani rođeni u augustu, koji su obično najmlađi učenici u razredu.

Istraživanje je provedeno na Floridi, a u njemu je sudjelovalo 1,2 miliona učenika u dobi od šest do 15 godina. Utvrđeno je da djeca rođena u septembru svake godine imaju veću kumulativnu prosječnu ocjenu u školi. Istraživači kažu kako dodatnih 12 mjeseci za socijalni, kognitivni i emocionalni razvoj prije ulaska u školu u tome igraju veliku ulogu.

Mališani rođeni u septembru pokazali su kako su zreliji od mlađih drugara. Osim toga, oni su manje vezani za roditelje i imaju više entuzijazma za školu, što je prednost za ostvarivanje većeg uspjeha.

Istraživači kažu kako su djeca rođena u septembru sposobnija i za upisivanje na bolje srednje škole i fakultete.

Međutim, postoje i drugi čimbenici koji mogu pridonijeti inteligenciji djeteta i njihovoj sklonosti napredovanju. To uključuje socioekonomski status i utjecaj roditelja.

Prema istraživanju, djeca iz bogatih porodica su u kognitivnoj prednosti kada uđu u školski sistem. Uz odgođeni upis u školu, imaju veću mogućnost da se socijalno, mentalno i emocionalno razvijaju.

“Dok su imućnije porodice sklonije da svoje mališane pošalju kasnije u škole kako bi im pružili konkurentsku prednost, mališani iz porodica koje to ne mogu učiniti, zbog nedostatka svijesti ili resursa, prepušteni su školskim sistemima koji zadržavaju djecu u razredima prije testiranje. Ova diferencijalna sanacija također pomaže objasniti zašto su u vrtićima manje spremni i sposobni mališani s nižim socioekonomskim statusom”, navodi se u istraživanju.

Kako istraživači navode u svom zaključku, djeca rođena u septembru imaju tendenciju da se vraćaju kući s boljim ocjenama, upišu na bolje fakultete i budu društveniji i naprednniji, ali, kako i sami priznaju, u tome najveću ulogu igra mjesec u kojem oni počinju u školu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision