Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
Kada će početi vakcinacija djece? / Junuzović-Kaljić: Mi još razmišljamo o tome, u nekim državama vakcinišu starije od 12 godina

Prošle sedmice u BiH je stiglo pola miliona doza Sinopharm vakcina, a sutra će stići još toliko AstraZeneca vakcina. S velikim brojem vakcina koje će cirkulirati u BiH nameće se pitanje vakcinacije djece i adolescenata.

Amra Junuzović-Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federacije BiH, rekla je kako se trenutno razmatraju sve opcije i planovi kako bi se BiH što bolje pripremila za borbu protiv pandemije tokom jeseni i zime. Jedno od pitanja je i vakcinacija mladih osoba i djece.

– U mnogim zemljama u svijetu, koje imaju dovoljno vakcina, postupa se prema preporukama proizvođača i donja dobna granica je 12 godina. Kod nas se razmišlja o tome da idemo s vakcinacijom mladih osoba, posebno studenata i adolescenata. Cilj je što veći obuhvat ljudi, kazala je.

Prošli mjesec Ujedinjeni Arapski Emirati su počeli sa vakcinacijom djece u uzrasti od 12 do 17 godina. Djeca u ovoj državi su cijepljena Sinopharm vakcinom koja se, prema njihovim istraživanjem, ispostavila kao najpogodnijom i najblažom za taj uzrast, a opet dovoljno jakom da ih zaštiti od koronavirusa.

Osim toga, Junuzović-Kaljić je istakla kako je u BiH trenutno povoljna epidemiološka situacija, ali da je vakcinacija neophodna kako bi se izbjegle teške kliničke slike.

– Vakcina daje organizmu antigen, proizvest će antitijela koja već u dodiru s virusom iz okoline imati snažnu odbranu. Ne štiti potpuno u smislu da bolesti neće biti, ali štiti od teških oblika koji završavaju u hospitalnim uslovima i na mehaničkoj ventilaciji – to je sigurno, rekla je za N1.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision