Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Marta. 2021. Svijet
Joe Biden produžio sankcije Iranu do marta 2022. godine

Američki predsjednik Joe Biden produžio je odluku vezanu za proglašenje vanrednog stanja u odnosima sa Iranom za još godinu dana. Samim tim, sankcije koje su nametnute Iranu iz SAD-a, ostaju na snazi sve do 2022. godine, saopćeno je iz Bijele kuće.

U odluci koja je objavljena na stranici Bijele kuće navodi se kako je vanredno stanje sa Iranom proglašeno još 1995. godine u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim mjerama.

Sankcije su uvedene još u vrijeme američkog predsjednika Billa Clintona, a razlog za njihovo uvođenje, kako su naveli iz SAD-a, jeste suočavanje sa prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država zbog politike iranske vlade.

Nakon dolaska na mjesto predsjednika SAD-a, Joe Biden je nastavio provoditi istu politiku prema Iranu kao i njegovi prethodnici te je naglasio kako se vanredno stanje nastavlja zbog niza razloga koji se tiču iranskog razvoja naoružanja i finansiranja terorističkih grupacija na Bliskom istoku.

“Akcije i politike iranske vlade, što uključuje razvoj projektila i drugih konvencionalnih oružanih kapaciteta, kao i podrška terorističkim grupama i aktivnostim Islamske revolucionarne garde, nastavljaju predstavljati izvanredne prijetnje nacionalnog sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država. Iz tih razloga, nacionalna vanredna situacija proglašena 15. marta 1995. godine ostaje na snazi i nakon 15. marta 2021. godine. U skladu sa zakonima, produžavam vanrednu situaciju na još godinu dana”, stoji u saopćenju američkog predsjednika.

S obzirom na produženje vanrednog stanja, Joe Biden je naglasio kako će se i sankcije nametnute Iranu zadržati još godinu dana. Ovu odluku Biden je u pismu objasnio predstavnicima oba doma Kongresa SAD-a.

“Politika iranske vlade i dalje je prijetnja za nacionalnu sigurnost SAD-a. Zbog ovih razloga, donio sam odluku kako je neophodno nastaviti sa vanrednom situacijom kao i održavanjem na snazi sveobuhvatnih sankcija protiv Irana kako bi se na adekvatan način odgovorilo na ovu prijetnju”, stoji u zaključku Bidenovog pisma.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision