Utorak, 9. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2019. Zanimljivosti
JLR razvija vozilo koje prepoznaje raspoloženje vozača

Britanski Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na vještačkoj inteligenciji koja ima za cilj dešifriranje promjena raspoloženja vozača tokom vožnje, kako bi kompanija shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopće dobrobiti učesnika u saobraćaju.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procjenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagođavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grijanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvjetljene, navodi se u saopćenju kompanije.

Podešavanja se mijenjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa, prenosi Tanjug.

Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po mjeri lica koje upravlja vozilom.

Personalizirana podešavanja mogu uključivati promjenu ambijentalnog osvjetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektira da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene play liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature zraka unutar kabine kao odgovor na zijevanje ili druge znake umora

Provedena istraživanja ukazuju na to da se 74 posto vozača svakodnevno osjeća iscrpljeno ili preopterećeno.

Nove tehnologije

Jaguar Land Rover također isprobava slične tehnologije namijenjene putnicima zadnjeg sjedišta, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sjedišta.

Ukoliko sistem detektira znake umora, može da zatamni svjetla, zatamni prozore i podigne temperature zraka kako bi putnik lakše utonuo u san.

Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije “mirnog utočišta”, sa krajnjim ciljem da se unapredi sveopće iskustvo vožnje.

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektira da li vozač počinje da se osjeća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, već je dostupan na svim Jaguar i Land Rover vozilima, navodi se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision