Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Jednostavne za uzgoj u dvorištu, ubirajte plodove sopstvenih ŠUMSKIH JAGODA

Mirisni i ukusni slasni plodovi prirode mogu da rastu i u vašoj bašti. Evo šta trebate znati ako želite da uzgajate šumske jagode.

Divlje jagodice možemo naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim dijelovima, u šumama, šikarama, pa i požarištima. Izdanke sa pažljivo iščupanim korijenom možete da donesete do svoje bašte i tu ih zasadite. Gajite ih kao domaće jagode, međutim, one jednim dijelom tako gube aromu, pa i neka ljekovita svojstva. Preporučuje se da izdanke zasadite krajem ljeta ili početkom jeseni, da ih pokvasi dobra jesenja kiša. Mada možete ih, kao i obične jagode, saditi početkom proljeća.

Iako neki ljudi smatraju da je šumska jagoda običan korov njena ljekovita svojstva (a fenomenalnom mirisu i ukusu da ne govorimo) pričaju drugu priču.

Šumske jagode počinju da cvjetaju u proljeće, a u nekim dijelovima prve plodove možemo naći čak u maju. Traju tek mjesec ili dva. Postoji više vrsta, ali su većinom slične i izgledom i ukusom. Kod nas ih prodaju na pijacama, ali i u selima (posebno u šumskim predjelima) pored ceste. Vrlo su cijenjene i ponekad i skupe. Bez bojazni se možete i sami upustiti u traganje za ovim jagodicama, a fenomenalno se uklapaju u mnoštvo ljetnjih deserata. Možete ih i zamrznuti, praviti džemove, prelive, slatko…

Uzgajanje

Lako ih je uzgajati i imajte na umu kada ih sadite da će se proširiti, pa im treba malo više mjesta. To je hladnija biljka, koja raste tokom proljeća i jeseni, pa plodovi stižu u kasno proljeće ili ljeto. Šumske jagode vole sunce ili “polu-hlad”, bogato kvalitetno i vlažno zemljište (iako je blago tolerentna i na suvlju zemlju). Ako vam zemljište u bašti sadrži previše gline ili ima lošu drenažu prije sađenja jagoda nađubrite ga prirodnim đubrivom ili kupite malo kvalitetnije zemlje.

Lako se razmnožava i možete od jedne biljke dobiti više i presađivati. Dijelite je i presađujte u rano proljeće – pazite samo da je ne oštetite, da presadite cijeli korijen. Ako ih uzimate iz prirode budite pažljivi. Nemojte da odnesete sve sadnice. Ostavite ih nekoliko da se mogu idalje razvijati i rasti na tom području. Izvadite ih cijele sa korijenom i zemljom, stavite u komad papira ili novina i prenesite do svoje bašte.Sadnice možete i kupiti i jednostavno premjestiti u zemlju i dobro ih zalijte. “Nahranite” ih kompostom i pokrijte malo slamom zemlju oko njih da bi zadržale vlagu i da bi voće bilo čisto.

Briga i branje šumskih jagoda

Kada ih dobro posadite ili presadite ne treba im mnogo njege. Zalivajte ih kada naiđu topli dani redovno, ali, naravno, ne pretherujte ni sa vodom. U jesen i zimi ih samo pokrijte slojem slame ili uklonite lištove da biste koruhenje jagodica zaštitili.

Berete ih od maja (ponekad i aprila) pa do juna ili jula. Odličan su izvor vitamina C i možete ih dodati u kolače, sladolede, žitarice, voćne salate, prelive, koristiti umjesto običnih jagoda, piše lifepressmagazin.com.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision