Ponedjeljak, 20. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Jula. 2020. Zanimljivosti
Jedite čičoku – dijabetički krompir

Čičoka (Helianthus tuberosus), poznata i kao jeruzalemska artičoka, jestiva je gomoljasta biljka iz porodice suncokreta. Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i velikoj stabljici, a njen jestivi gomolj neodoljivo podsjeća na đumbir. Slatkasti gomolj s notom orašaste arome karakteristična je namirnica, a posebno je popularan u zemljama zapadne Evrope i regiji Mediterana.   

Nutritivna vrijednost

Čičoka osigurava oko 73 kcal na 100 g namirnice, što je vrlo slično energetskoj vrijednosti iste količine krompira. Može se pohvaliti izuzetnim udjelom prehrambenih vlakana, a posebno se to odnosi na udio inulina, vrste topivog polisaharida koji posjeduje osobine prebiotika.

Osim toga, sadrži i manje količine vitamina B grupe, vitamina C, ali i biljni pigment iz grupe flavonoida, kvercetin, poznat po svom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju. Valja istaknuti i udio mineralnih tvari kao što su željezo i bakar, ali i elektrolita poput kalija. Zanimljivo je kako 100 g čičoke sadrži čak 3,4 mg željeza.

Utjecaj na zdravlje

Ova neugledna biljka sadrži značajan udio vitamina B1 i kalija, zbog čega može pomoći u održavanju zdravlja nervnog sistema i funkcije mišića. Također, odlikuje je i niski glikemijski indeks pa je smatramo vrlo poželjnom namirnicom na dijabetičkom jelovniku.

Najvrednija odlika čičoke zasigurno je udio inulina. Od ukupne količine prehrambenih vlakana (2 grama na 100 grama namirnice), čak 76 posto otpada na prebiotik inulin. Upravo zbog sadržaja inulina, istraživanja pokazuju kako konzumacija čičoke može utjecati na povećanje broja dobrih bakterija u debelom crijevu, ali i na zdravlje imuniteta.

Iako je kora čičoke jestiva, zbog specifičnog zemljanog okusa ona se uglavnom uklanja guljenjem. Sirova čičoka može se jesti kao jednostavna grickalica, ali i naribana u raznim maštovitim salatama. No, izvrsna je i ako se termički obradi i pripremi u obliku pirea, rižota, variva ili pak čipsa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision