Sunday, 9. May 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
Je li moguća izmjena Izbornog zakona koja bi odgovarala svima

Centralna izborna komisija  Bosne i Hercegovine bit će samo konsultant u pripremi izmjena Izbornog zakona BiH na kojima će raditi Interresorna radna skupina koju čine članovi Parlamenta i Vijeća ministara.

Imajući u vidu rezultate prethodnih parlamentarnih tijela koja su radila na izmjenama Izbornog zakona, veliko je pitanje može li ova radna skupina postići izmjene koje su prihvatljive za sve?

Izostanak članova CIK-a iz Interresorne radne skupine koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona u SNSD-u pravdaju riječima da pojedini članovi te institucije nemaju nikakvo iskustvo u toj oblasti.

“Pa kad a se tome doda i politička pripadnost ili jasna profiliranost potpuno su sami sebe diskvalifikovali, odnosno, politička većina koja ih je izabrala samim tim ih je diskfalifikovala iz posla u izradi Izbornog zakona”, smatra zastupnica SNSD-a u PSBiH Snježana Novaković Bursać.

Kao članovi Skupine ili konsultanti, bez CIK-a se ništa ozbiljno se ne može uraditi u izmjenama Izbornog zakona, kažu u SDA.

“Oni su operativa, oni su neminovni da prisustvuju sjednicama da savjetodavno ili na drugi način daju prijedloge, kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, drugo je imati neke političke stavove, a drugo je biti operativac”, smatra zastupnik SDA u PS BiH Adil Osmanović.

Iz Vijeća ministara članovi komisije su Vjekoslav Bevanda, Staša Košarac i Dževad Mahmutović.

Predsjedavajući  Vijeća ministara kaže da ne vidi ulogu CIK-a u kreiranju Zakona.

“CIK je neko ko provodi izborni zakon, da se pobrine da se sve provede u skladu sa zakonom, i baš ne vidim neku njihovu važnu ulogu u kreiranju zakonskog rješenja. U tehničkom dijelu, kao što će se konsultovati i neki drugi, mislim da će se konsultovati i njih”, stava je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Opozicija, u Parlamentu ovoj grupi predviđa neuspjeh, tim prije što je ključna institucija za provođenje izbora isključena iz donošenja Izbornog zakona.

“Članovi Izborne komsiije ne mogu biti zakonodavci, to je parlament ali niko bolje od njih u praktičnom smislu ne zna što su anomalije koje treba popraviti”, rekao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u PS BiH.

S njim se slaže i zastupnik DNS-a u PS BiH Nenad Nešić.

“Da se formira radno tijelo bez onih koji provode izbore, i koji kontrolišu tok izbora, proglašavaju rezultate izbora, ja smatram da to nema smisla”, govori Nešić.

Potvrđuje ovo i bivši član CIK-a, koji kaže da je politika previše uzela maha.

On, pak, očekuje da će pridruženi članovi, poput CIK-a, nevladinog sektora biti od koristi.

“Prethodna Interresorna radna skupina koja je foprmirana 2014. godine, ona je faktički postojala četiri godine, ništa nije napravila, kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, implementacija odluka Ustavnog suda, Europskog suda za ljudska prava…”, kazao je Vehid Šehić iz koalicije Pod lupom.

Pravni okvir po kojem su provedeni prošli izbori sadrži brojne slabosti i one moraju biti ispravljene, a 2021. je ključna godina za to, poručili su iz međunarone zajednice.. Prilika, kažu, ne smije biti propuštena.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision