Biden se suočava s rastućim pritiskom zastupnika iz njegove Demokratske stranke da preuzme glasniju ulogu, no američki dužnosnici navode da su se on i njegov tim opredijelili za manje “glasnu” akciju, razgovarajući s izraelskim dužnosnicima i američkim saveznicima u arapskom svijetu, prenosi Reuters.

– Naša je procjena ovoga trenutka da je poduzimanje razgovora “iza scene” najkonstruktivniji pristup koji možemo imati – kazala je s tim u vezi glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Biden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, treći put od izbijanja nasilja. Bijela kuća saopćila je da je Biden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala “o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa u Gazi”.

Traži se brža akcija

– Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima – navodi se također u saopćenju Bijele kuće, saopćila je Bijela kuća.

Pristaše Bidenove administracije traže, međutim, bržu akciju.

– Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne djeluje brže – kaže Logan Bayroff, glasnogovornik proizraelske liberalne lobističke grupe J Street.

Dvadeset i osam demokratskih senatora, više od polovice njih u Senatu, u nedjelju je u izjavi zatražilo “trenutan prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak civilnih života i spriječila daljnja eskalacija sukoba”.

Čelnik demokratske senatorske većine Chuck Schumer rekao je u ponedjeljak kako i on želi što prije vidjeti na djelu prestanak međusobnih napada.

Oslanjanje na Egipat

Bidenova administracija u velikoj se mjeri oslanja na Egipat zbog njegovog utjecaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara zračnim i topničkim napadima. Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir.

Prema dobro informiranim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative u vezi s humanitarnom obnovom u Gazi.

Biden snažno podržava “izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa”, koji SAD smatra terorističkom organizacijom, no istovremeno administracija ne podržava izraelsko rušenje nebodera u kojem je bilo sjedište Al Jazeere i Associated Pressa.

Bidenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom greškom, pogotovo stoga što je utjecala na okretanje javnog mnijenja u SAD-u protiv Izraela, navodi za Reuters izvor blizak administraciji. Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bidenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tokom vođenja njegove proizraelske politike, ocjenjujući da je to pridonijelo nestabilnosti. Dok je Trump pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istovremeno je ukinuo pomoć Palestincima.

Netanyahu je kazao Bidenu da je njegova zemlja odlučna nastaviti vojne operacije protiv Gaze, prenosi Anadolija. U saopćenju ureda izraelskog premijera, Netanyahu je zahvalio Bidenu na nastavku pružanja američke podrške Izraelu.

– Bidenu je prenio da je Izrael odlučan u postizanju ciljeva vojne operacije radi osiguranja sigurnosti svojih građana – navodi se u saopćenju.

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojoj živi oko dva miliona stanovnika. Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze pod opsadom porastao je na 212, među kojima 61 dijete, 35 žena i 16 starijih osoba, dok je 1.400 ljudi ranjeno, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva Palestine. S druge strane, palestinske grupe otpora u Gazi nastavljaju ispaljivati ​​rakete kao odgovor na izraelske napade. U ispaljenim raketama u Izraelu je umrlo 10 osoba.