Srijeda, 11. Marta 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Marta. 2020. Zanimljivosti
Japanski kuhar voće i povrće pretvara u umjetnost

 Takehiro Kišimoto japanski kuhar iz Kobea,  već dugo prakticira makimono – japansku umjetnost dekorativnog rezbarenja hrane, a tek nakon što je otkrio tajlandski način rezbarenja voća i povrća svoju strast je podigao na viši nivo.

Tajlandsko rezbarenje voća je tradicionalna umjetnost koja postoji stoljećima, a potječe iz kraljevskih kuhinja. Iako se smatra umirućom umjetničkom formom, još uvijek se prakticira širom Tajlanda, a ovako izrezbareno voće izlaže se u restoranima i na priredbama.

– Makimono se radi upotrebom kuhinjskog noža, dok se tajlandsko rezbarenje stvara oštrim, tankim nožem –  objasnio je Takehiro za “CNN Travel” te dodao da se isključivo koristi tajlandski nož.

Osim prekrasnih umjetničkih primjera rezbarenog voća i povrća, na njegovom Instagramu možete vidjeti i demonstracije na koji način pretvara bundevu u lanac s halkama koje se prepliću ili kako se izrezuju nježni cvjetovi na brokuli.

 

 

 

Takehiro stalno širi svoje znanje i tehnike te je nedavno počeo primjenjivati i kineski stil rezbarenja hrane.

– Osjećaj koji imam isti je kao kada sam prvi put otkrio ovu umjetnost. Želim da ljudi budu impresionirani i iznenađeni – otkriva Takehiro.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision