Utorak, 16. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Februara. 2021. Region
Janšina vlada ostaje na čelu Slovenije

Vlada slovenskog premijera Janeza Janše dobila je večeras povjerenje u parlamentu, a prijedlog oporbe o imenovanju Karla Erjavca za mandatara za sastav nove vlade nije prošao.

Slovenska oporba udružena u Koaliciju ustavnog luka (KUL) željela je da se izglasa nepovjerenje Janšinoj vladi i za mandatara imenuje Erjavec.

Nakon cjelodnevne parlamentarne rasprave u kojoj je lijevo-liberalna opozicija Janšinu vladu optuživala za nepoštivanje ustavnih načela, autoritarni stil vladanja, greške u vanjskoj politici, udaljavanje od središnjih država Europske unije, te loše upravljanje epidemijom, pristupilo se tajnom glasanju zastupnika.

Glasalo ih je samo 53 od 90 koliko ih je ukupno u Državnom zboru.

Većina zastupnika Janšine koalicije, kao i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Zmage Jelinčiča demonstrativno nisu preuzeli listiće niti glasali, izražavajući tako neupitnu potporu vladi.

Kako je nakon glasanja kazao predsjednik parlamenta Igor Zorčič, od 53 predana glasačka listića važećih je bilo 47, od čega je 40 glasalo za imenovanje Erjavca za mandatara, dok je njih sedam glasalo protiv, a šest je glasačkih listića bilo nevažećih.

To znači da Erjavec nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu članova parlamenta da bude izabran za mandatara nove vlade i da vladi Janeza Janše nije izglasano nepovjerenje, kazao je Zorčič.

Prijedlog glasanja o tzv. “konstruktivnom nepovjerenju” vladi podnijeli su zastupnici pet oporbenih stranaka: Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD), Ljevice (L), Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te Stranke Alenke Bratušek (SAB).

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision