Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Marta. 2021. Region
Janšina islamofobna poruka nije problem samo muslimana u Sloveniji

Kritičari smatraju da je nedavna blasfemična poruka protiv Kur’ana Janeza Janše mnogo više od pitanje koje se tiče samo muslimanske manjine u Sloveniji.

Uvredljivim porukama na račun svete muslimanske knjige tu evropsku zemlju premijer svrstava u koš  evropskih populista, predvođeni mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, još uvijek mali ali ipak rak rana za liberalnu Evropsku unije, utemeljenu na poštivanju ljudskih prava i religijskih sloboda.

Slovenski premijer Janša povrijedio je hiljade muslimana u toj zemlji kada je na društvenoj mreži Twitter podijelio poruku drugog korisnika, koja je sadržava pogrdan stav prema Kur’anu, svetoj knjizi muslimana i okosnici te religije. U poroci je pisalo: „Na današnji dan, 21. februara 1848, prvi put je objavljen ‘Komunistički manifest’ kojeg su napisali njemački ljevičari Karl Marx i Friedrich Engels. Ni jedna druga knjiga nije prouzročila više smrti, patnje, zatiranja, siromaštva i društvene zaostalosti, osim Kur’ana“.

Islamska zajednica u Sloveniji osudila je takav način postupanja sa svetom knjigom. Smatraju da država Slovenija kao članica Evropske unije mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Evropska unija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision