Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2021. Region
Janša: Ustavni sud neka odluči o obaveznoj vakcinaciji u javnoj upravi

Slovenački premijer Janez Janša pozvao je u ponedjeljak Ustavni sud da donese konačnu odluku o tome da li se može primjeniti odluka Vlade da u državnoj upravi mogu da rade samo oni koji su vakcinisani protiv Kovida-19 ili koji su preležali bolest.

Vlada je tu odluku donijela sredinom septembra, ali se ne primjenjuje jer ju je, po žalbi Sindikata državne uprave da nije u skladu sa Ustavom, privremeno suspendovao Ustavni sud do svoje konačne odluke.

“Sličnu je odluku donijelo više vlada u Evropi, u državama gdje je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji. Vlada sada ne zna da li da postupi kao drugi koji su uspješniji u borbi s epidemijom od nas ili da se pomiri sa situacijom, pa ma kakva ona bila”, rekao je Janša u parlamentu.

Slovenački premijer je upozorio da je ovih dana Austrija donijela vrlo drastične mjere koje se primjenjuju prema nevakcinisanima. Janša je odluku Ustavnog suda da privremeno suspenduje odluku o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u javnoj upravi, koja je trebalo postepeno da se proširiti i na druge dijelove stanovništva, već ranije komentarisao na “Tviteru”, kada je naveo da će ustavne sudije koji su tako odlučili “biti suodgovorni” za povećan broj zaraženih i smrtnih slučajeva. On je kritikovao i obrazloženje Vrhovnog suda po kome pravilo o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima nije donijeto na temelju pravog zakonskog akta nego običnim vladinim dekretom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision