Sunday, 9. May 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2021. Region
Janša prekinuo svoje učešće u raspravi o medijima u EP

Slovenački premijer Janez Janša jednostrano je danas prekinuo svoje učešće u raspravi sa evropskim parlamentarcima o slobodi medija i poštovanju vladavine prava u Sloveniji, nakon što je odbijeno prikazivanje njegovog video materijala.

Premda je na početku rasprave kazao da nema što skrivati i da njegova vlada ne izvodi pritiske, te da bi najbolji način da se to vidi bilo da se posjeti Sloveniju kako bi se vidjelo da su mediji protiv njegove vlade jer ih kontrolira oporbena ljevica, Janša se isključio iz video veze.

Radilo se o raspravi skupine EP-a za poštivanje demokratije, vladavine prava i temeljnih prava.

Janša se isključio nakon što je predsjedavajuća, nizozemska zastupnica Sophie in’t Veld, odbila tokom telekonferencije prikazati video koji joj je on poslao, želeći dokazati da nisu tačne ocjene kako njegova vlada napada novinare i izvodi pritiske na javne medije, poput RTV Slovenija i nacionalne novinske agencije STA.

Ona nije dopustila prikazivanje desetominutnog video materijala u kojem se na nekoliko primjera pokušava ilustrirati Janšina teza, tvrdeći da je materijal poslan samo nekoliko sati prije sastanka i da je važna usmena rasprava o meritumu stvari.

U raspravi koja je trajala više od tri sata učestvovali su medijski djelatnici i novinari iz Slovenije koji oko pritiska na medije imaju različita iskustva, pa su neki bili na Janšinoj strani a neki su ocijenili da vlada otvoreno guši medije.

Glavna urednica Slovenske tiskovne agencije (STA) Barbara Štrukelj istaknula je da je ta agencija važan javni informativni servis koji pod Janšinom vladom doživljava financijsko iscrpljivanje jer mu vlada odbija obnoviti ugovor o financiranju sredstvima na koje ima pravo.

Upozorila je i na osobne pokušaje diskreditacije čelnih ljudi, političke pritiske, te Janšin zahtjev da ostavku dade dugogodišnji ravnatelj agencije, a na slične je pritiske i na javni RTV servis upozorio njegov ravnatelj Igor Kadunc kojega vlada želi smijeniti.

Borut Rončević, državni tajnik u ministarstvu kulture zadužen za medijsku politiku, kazao je kako jedna studija o pluralizmu medija u Sloveniji govori o velikoj političkoj disproporciji jer je velik dio medija usmjeren lijevo i protiv Janšine vlade.

Vlada, po njegovim riječima, ne ugrožava medijske slobode već je bit situacije da političkog pluralizma u medijima zapravo nema, a desnom se političkom spektru odriče i sam legitimitet vlasti.

O stanju medija u Sloveniji već su s obzirom na internacionalizaciju tog slučaja zadnjih mjeseci raspravljali parlamentarni odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, ali i Europski parlament na plenarnoj sjednici, a to je pitanje aktualno i s obzirom na skori početak predsjedavanja Slovenije EU-om u drugoj polovici ove godine.

Zbog napada na medijske slobode i uskrate financijskih sredstava za javne medije poput Slovenske radiotelevizije (RTV Slovenija) i tiskovne agencije STA Janšinu su vladu zadnjih mjeseci, uz domaće, prozivale i međunarodne novinarske udruge poput Reportera bez granica, Međunarodnog press instituta (IPI), te udruge europskih novinskih agencija (EANA).

Nakon nekih kritičnih izjava predstavnika Europske komisije, u kojima su se zauzeli za zaštitu slobode medija u Sloveniji, Janša je u februaru pozvao Komisiju da formira “fact finding” misiju koju bi uputila u Sloveniju da utvrdi stanje medijskih sloboda. Po njegovim tvrdnjama, većinu medija u Sloveniji kontroliraju opoziciona a ljevica i njoj bliski “medijski tajkuni”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision