Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Marta. 2022. Region
Janša i Plenković vjeruju u brzi dogovor o ribarenju na granici

Hrvatska i Slovenija će u “kratkom vremenu” pronaći rješenje za ribolovni režim na granici dviju država, rekli su premijeri Janez Janša i Andrej Plenković nakon susreta u Zagrebu na kojem su razgovarali i o jačanju suradnje na području energetike. 

Hrvatski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinre rekao da se na razini ministara vanjskih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obaju zemalja dok se ne smisli trajno i konačno rješenje.

“Optimist sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rješenja”, rekao je Plenković i dodao da se neka pitanja moraju ostaviti i za “budući mandat premijera Janše” kojeg krajem aprila očekuju parlamentarni izbori.

Odnosi na granicama “trebaju se relaksirati” i prestati biti opterećenje za slovenske i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rješavati na “benigniji način” od policijskih kazni, rekao je hrvatski premijer.

Janša je u Zagrebu, nakon osmog bilateralnog susreta s Plenkovićem, čestitao Hrvatskoj što se pravovremeno odlučila za izgradnju LNG terminala u Omišlju.

“Velik dio Europe nije išao u tom smjeru”, no rat u Ukrajini promijenio je situaciju te će Europa osigurati financije za jačanje LNG kapaciteta diljem kontinenta.

Slovenija je zainteresirana za “što skorije” proširenje kapaciteta hrvatskog LNG terminala, trenutno zakupljenog do 2027. godine.

Plenković je kazao kako je Hrvatska već povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a da stručnjaci smatraju kako se on može maksimalno povećati na 3,5 milijardi. Istaknuo da treba širiti kapacitete postojećih plinovoda i interkonekcija, “posebno” u plinovod od Zlobin-Bosiljevo i u Lučko-Zabok-Rogatec.

O plinu, ali i o nuklearci Krško, iduće sedmice će razgovarati i ministri energetike dviju država.

Plenković je izrazio spremnost Hrvatske da kao suvlasnik “participira” u izgradnji novog bloka te nuklearke, no da je odluka o tome na Sloveniji pošto je elektrana na njezinom teritoriju.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision