Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Decembra. 2021. Region
Janša: Ako se EU ne bude širila na Balkan, širit će se neko drugi

Slovenija se tokom svog predsjedavanja Vijećem EU izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam “perspektiva članstva” u toj integraciji, umjesto puke “evropske perspektive” za države na Balkanu i evropskom istoku, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.

Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. No za to je bilo potrebno mnogo rasprava, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred novu godinu.

“U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo posljednjih desetljeća gledali na Balkanu, treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi”, kazao je Janša.

Janša je kazao da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente Evropske unije umjesto “evropske perspektive” evropskih država izvan EU opet unese “perspektiva članstva”, čemu su se prema njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

Ukrajina ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti, kazao je slovenski premijer.

“Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o Zapadnom Balkanu. Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: ‘Zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga'”, kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladavaju uskogrudnost ili “nacionalistički interesi” koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele postati članice Evropske unije još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision