Nedjelja, 29. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Septembra. 2019. Region
Jaka: „Mali šengen“ dobra ideja, ali da uključi sve zemlje regiona

Predsjednik Privredne komore Albanije Nikolin Jaka smatra da ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije dobra, da njena realizacija može da ubrza proces integracija zemalja na Zapadnom Balkanu, ali smatra da bi ona produbila političku nestabilnost na Zapadnom Balkanu, ukoliko bi bilo koja zemlja iz regiona bila isključena iz ove inicijative.

Za albansku ekonomiju je, kaže jako bitno da ideja o kreiranju takozvanog malog šengena uključuje sve zemlje na Zapadnom Balkanu, jer bi to donelo i političku i ekonomsku stabilnost regiona.

Kao primer koji je doveo do političke nestabilnosti on navodi potez kosovske vlade o uvođenju taksi na robu iz Srbije.

Reč je o političkoj odluci, koja je doneta, kako kaže, kao uslov da se postigne sporazum koji bi doveo do priznanje nezavisnosti Kosova „, kaže Jaka za Tanjug.

Zato smatra, tema razgovora između Vučića, premijera Edija Rame i i Zorana Zaeva na sastanku koji je najavljen za početak oktobra u Novom sadu, treba da bude usmerena istovremeno na političke tokove i ekonomsku integraciju, ne samo između ove tri zemlje, već i celi region Zapadnog Balkana.

„Sastanak treba da bude posvećen daljem razvoju političkog dijaloga između zemalja regiona i aktivnostima usmerenim na dalje evropske integracijae“, navodi Jaka.

Pre svega, kaže on, potrebna je politička volja između vlada zemalja regiona, koja će omogućiti ekonomsku integraciju ovog prostora.

Jaka skreće pažnju na to da i međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, pozivaju vlasti u Srbiji i na Kosovu da nastave dalje u procesu pronalaženja političkog dogovora koji će popločati put ekonomskoj integraciji.

„Žalimo što u poslednje vreme između zemalja članica CEFTA, konkretnije između Albanije, Kosova, Srbije i Severne Makedonije ovaj sporazum o slobodnoj trgovini ne funkcioniše i postoje brojne barijere koje blokiraju razvoj slobodnog tržišta, kroz nametanje mera koje onemogućavanju slobodno kretanje proizvoda“, kaže Jaka.

Za sve zemlje na Zapadnom Balkanu kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora znači, kako kaže, otvaranje novih mogućnosti za sve privrednike i kompanije u regionu za proširenje tržišta i investicija.
Kada je reč o trgovinskim i ekonomskim odnosima između Beograda i Tirane, Jaka kaže da su oni u poslednje tri godineznatno ojačani, što je istovremeno imalo pozitivan uticaj na ceo region Zapadnog Balkana i prosperitet na putu ka EU.

On napominje da mobilnost privatnog investicionog kapitala i dalje ostaje važno otvoreno pitanje i očekuje konkretne korake od vlada država u regionu da se ubrzaju procedure i kontrole, u smeru potreba zajedničkog tržista.

On smatra da regionalna integracija znači ubrzanje evropskih integracija regiona, te da upravo zbog toga ideje poput takozvanog „malog šengena“ treba da budu što pre sprovođene.

„Mi cenimo evropske napore, kako na političkom tako i na ekonomskom nivou, za kreiranje regionalne ekonomske zone, ali bez isključenja ijedne države na Zapadnom Balkanu“, poručio je Jaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision