Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2022. Zanimljivosti
Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, sprečavaju prerano starenje moždanih stanica

Jagode su mirisno crveno voće, koje se prvi put spominjalo prije 2000 godina. Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti.

Ako niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća, koje je u ovo doba svježe i najzdravije.

Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, želuca, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprečava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Jagode su četvrte po redu voće što se tiče nivoa antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprečavaju prerano starenje moždanih stanica.

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek osam jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šoljica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Izvor: Faktor

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision