Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Oktobra. 2021. Svijet
Izvršni odbor MMF-a traži dodatne detalje o postupcima Georgijeve

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) okončao je sastanak bez odluke o budućnosti direktora Fonda Kristaline Georgijeve, ali je zatražio dodatne informacije o navodima da je ona vršila pritisak na službenike Svjetske banke da izmijene određene podatke u korist Kine.

MMF je saopštio da je Odbor ostvario značajan napredak u razmatranju skandala o namještanju podataka u Svjetskoj banci i zatražio “dodatne detalje radi razjašnjenjenja, s ciljem da ubrzo donese zaključak o ovom pitanju”.

U ovom trenutku nije jasno da li će se Odbor ponovo sastati prije početka sastanaka MMF-a i Svjetske banke sljedeće sedmice, na kojima bi Georgijeva trebala da ima istaknutu ulogu u prezentovanju najnovijih ekonomskih prognoza ove globalne kreditne institucije.

Pojedine evropske zemlje podržale su na maratonskom sastanku ostanak ekonomistkinje iz Bugarske na čelu MMF-a, navode upućeni izvori.

Drugi su zatražili više vremena za razmatranje neslaganja između navoda Georgijeve i advokatske firme “Vilmer Hale”, koju je Svjetska banka angažovala da istraži neregularnosti u podacima iz uticajnih izvještaja “Duing biznis”.

Georgijeva je rekla da je odgovorila na sva pitanja Odbora i da je i dalje na raspolaganju ovom tijelu.

Ona je odlučno demantovala optužbe, koje se odnose na period kada je bila direktor Svjetske banke 2017. godine. Njen advokat tvrdi da su istragom “Vilmer Halea” prekršena pravila o radu službenika Svjetske banke jer je Georgijevoj onemogućeno da odgovori na optužbe.

Advokatska kuća je osporila ovu tvrdnju, a Kina nije komentarisala zaključke iz izvještaja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision