Petak, 27. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Izvršni komitet SNSD-a o jučerašnjem sastanku delegacija SDA i HDZ-a BiH

Izvršni komitet SNSD-a zasjedaće danas u Banjaluci, a, kako navodi BHRT, na sastanku bi trebalo biti govora o jučerašnjem sastanku delegacija SDA i HDZ-a BiH, sa kojeg je rečeno da je “potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore”.

Sastanak bi trebalo da se održi u poslijepodnevnim satima.

Podsjećamo, delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratska zajednica (HDZ BiH) održale su jučer sastanak u Sarajevu s fokusom na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Medijima su se obratili predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Jedna od posebnih stvari koje smo naglasili dok tragamo za rješenjima, da sve teme koje se tiču ekonomskog-socijalnog karaktera budu svakodnevna tema. Zbog toga da bi izbjegli situaciju da se čekaju odluke dugo vremena. Ima mnogo sporazuma koje se tiču finansijske politike i nismo ih u stanju realizovati, a riječ je o milijardama. Moramo još mnogo toga usaglasiti, ali to moramo pratiti sve vrijeme, svakodnevno 24 sata”, rekao je Čović.

On je istakao da ne želi govoriti o danima i kada će to biti, jer tu ima i treći partner. Dodao je kako će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi izašli iz pozicije u kojoj se BiH nalazi proteklih godinu dana.

Nakon Čovića medijima se obratio i Bakir Izetbegović.

“Gospodin Čović je otprilike kazao kako stoje stvari. Cilj je bolja saradnja HDZ-SDA koja će amortizovati probleme u krizi koju trenutačno prolazimo. Složili smo se da je kada je u pitanju formiranje vlasti implementacija sporazuma potpisanog 5. augusta. Zbog toga očekujemo da se oglasi mandatar sa mogućim rješenjem. Mora se odblokirati rad, BiH trpi zastoj od milijardu KM. Čemu taj zastoj? Potrebno je što više graditi, a to otvara i nova radna mjesta. Posebno ćemo se fokusirati da se promptno rješava svaki problem vezan za ekonomsku situaciju i izgradnju”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne bi trebali svi ostati pri ranijim stavovima, te da treba poštovati Ustav, zakone i sporazum od 5. avgusta.

“Ako to ispoštujemo. Očekujem da se nađe neki kompromis o ANP-u. Za nas je prihvatljiv i minimalni ANP, koji bi bio fokusiran na civilni aspket. Vojni neka bude na minimumu. Nećemo da imamo problem, pretjeranu tvrdoglavost, ultimatume, nespremnost da se malo popusti. Moramo izlaziti iz problema koji imamo. Stranci su inicirali sastanke koji su na nivou savjetnika u Predsjeništvu Bosne i Hercegovine i može se napraviti pomak. Što se tiče ekonomije, mi smo prethodne četiri godine povećali iznos za 37 posto, zaposleno je preko 100.000 ljudi. Ta reformska agenda dala je rezultat, iako je moglo bolje. “, rekao je Izetbegović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision