Srijeda, 4. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2019. Svijet
Izvještaj demokrata: Trump zloupotrijebio položaj

Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, objavile su izvještaj u kojem su navele da je Trump tražio strano miješanje u američke izbore da bi poboljšao svoje šanse za reizbor, da je podrio nacionalnu bezbjednost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa, prenosi Glas Amerike.

“Istraga o opozivu razotkrila je višemjesečne napore predsjednika Trumpa da koristi svoj položaj da bi tražio strano miješanje u izbore 2020. godine, u svoju korist. Predsjednikov plan podrio je američku spoljnu politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu bezbjednost u korist dvije politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor”, navodi se u izveštaju na 300 strana.

Kako se dodaje, “predsjednik je tražio od novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, koga se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u predsjedničke izbore 2016. godine”.

Demokrate optužuju Trumpa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posjetu Bijeloj kući da bi natjerao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi američki lider imao političku korist.

“Predsjednik je svoje lične i političke interese stavio iznad nacionalnih interesa SAD, pokušao da podrije integritet američkog izbornog procesa i ugrozio američku nacionalnu bezbjednost”, navodi se u izvještaju koji je Odbor za obavještajna pitanja, koji je istragu vodio od septembra, usvojio u utorak uveče.

U izvještaju se Trump takođe optužuje da je ometao sprovođenje istrage kategoričkim odbijanjem da dostavi tražena dokumenta i dozvoli svojim savjetnicima da svjedoče, bezuspješnim pokušajima da spriječi dugogodišnje vladine službenike da svjedoče i zastrašivanjem svjedoka.

“Donald Trump je prvi predsjednik u istoriji Sjedinjenih Država koji je pokušavao da u potpunosti opstruiše istragu o opozivu u Predstavničkom domu”, ističu demokrate u izvještaju i poručuju da su dokazi za “predsjednikove prestupe i opstrukciju Kongresa ubjedljivi”.

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Schiff rekao je na konferenciji za novinare da je Trump “predsjednik koji vjeruje da je iznad optužnice, opoziva, bilo kakve odgovornosti i zaista iznad zakona”.

Uoči objavljivanja izvještaja, Trump je na marginama samita NATO u Londonu, kritikovao istragu kao “veoma nepatriotsku”.

Bijela kuća saopštila je nakon objavljivanja izvještaja da predsjedavajući odbora Adam Schiffi demokrate nisu uspjeli da nađu niti jedan dokaz da je predsjednik Trump uradio nešto pogrešno, a da je izvještaj “odraz njihove frustracije”.

“Izvještaj predsjedavajućeg Schiffa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokušava da dokaže nešto za šta nema dokaza”, saopštila je portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham.

Izvještaj je predat Odboru za pravosuđe, pred kojim će se voditi stranačka debata o tome da li bi trebalo utvrditi prijedlog za Trumpov opoziv, o kojem bi se zatim izjašnjavao Predstavnički dom u punom sastavu. Ako bi taj prijedlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, bilo bi održano suđenje na kojem bi bila donesena odluka o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen.

Za donošenje odluke o Trumpovoj smjeni potrebna je dvotrećinska većina.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci u Senatu donijeti odluku o Trumpovoj smeni, iako su pojedini članovi Kongresa iznijeli ideju o javnom ukoru predsjednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smijenjen, navodi Glas Amerike.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision