Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2021. Svijet
Izvještaj: Cijene energenata u Evropi lete u nebo

Cijene energenata su u trećem kvartalu ove godine na istorijski visokom nivou, navedeno je u izvještaju Agencije za saradnju energetskih regulatora EU objavljenom prošle sedmice, uoči izvještaja o napretku zapadnog Balkana u energetskoj integraciji EU, koji će biti objavljen u naredni ponedjeljak.

Kako je naglašeno, cijene energenata na veliko su u trećem kvartalu, u odnosu na april, za čak 200 odsto više, a najveći uzročnici su pandemija kovida i rast cijena prirodnog gasa.

Što se tiče BiH, naglašeno je da smo prošle godine proizveli 15,4 teravat-časa električne energije, a da je u zemlji potrošeno 10,5 teravat-časova, što znači da je oko pet teravat-časova moglo biti izvezeno, odnosno trećina ukupne proizvodnje.

Zanimljiv je i podatak da je u BiH maksimalno opterećenje mreže 1,8 teravata, što je znatno manje od ukupno instalisanih kapaciteta u BiH, koji iznose 4,53 teravata, što ostavlja veliki prostor za raspodjelu energije. Naime, struja je najskuplja i najtraženija u periodima najvećeg opterećenja, pa se višak struje u tom periodu može najskuplje prodati.

Kako je naglašeno u ovom izvještaju, EU, pa samim tim i zemlje u sklopu Energetske zajednice, obavezale su se da će do 2050. godine značajno redukovati emisije štetnih gasova i da će u tom periodu dostići neutralnost u emitovanju ovih čestica, odnosno da će količina ispuštenih čestica biti na nivou koji će onemogućiti dalji rast prisutnosti stakleničkih gasova u atmosferi, primarno ugljen-dioksida, koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva.

EU pritišće i svoje članice, ali i zemlje u sklopu Energetske zajednice da počinju s pripremama gašenja termocentrala i instaliranja što većih kapaciteta obnovljivih izvora. Sudeći prema izvještaju koji je objavljen, BiH i dalje 68 odsto svoje struje dobija iz uglja, dok je samo 28 odsto iz hidropotencijala.

Mirza Kušljugić, predsjednik Udruženja građana za održivu energetsku tranziciju, kaže da BiH u proteklih godinu dana nije uradila ništa kako bi riješila predmete koji se protiv BiH vode pri Sekretarijatu Energetske zajednice, zbog čega su BiH uvedene i sankcije.

“Ništa nije urađeno. Ništa nije urađeno ni kad je u pitanju tržište, ni u vezi s pitanjem odsumporavanja, restrukturiranja sektora gasa i u drugim oblastima. Sve je isto kao i prije godinu dana”, kaže on za “Nezavisne”.

Kušljugić je napomenuo da je nekog napretka bilo u odustajanju od izgradnje novog bloka termocentrale u Tuzli, ali da se to nije desilo zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici, već zbog nekih drugih faktora.

Sudeći prema ovim procjenama stručnjaka, može se reći da će i u ovom izvještaju Energetske zajednice, koji će biti predstavljen naredne sedmice, biti konstatovano da nije bilo napretka.

Kako stoji u prošlogodišnjem izvještaju, BiH nije implementirala ni Drugi energetski paket EU, koji je prestao da važi, a već je na snazi Treći paket. Neke od oblasti u kojima nije ostvaren napredak su, kako ističu, i dalje neodvajanje distributera od proizvođača električne energije, kao i nedostatak ovlaštenja na nivou državnog regulatornog tijela. Jedino je RS, kako su istakli, usvojila Zakon o gasnom sektoru, koji je uglavnom usklađen s pravnom stečevinom Energetske zajednice. Gledano procentualno, najmanje je urađeno iz oblasti izgradnje infrastrukture, odnosno realizovano je samo osam odsto mjera, a nijedan infrastrukturni projekat iz ove oblasti još nije započet.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision