Ponedjeljak, 22. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Jula. 2019. Svijet
Izrael ruši desetine kuća u istočnom Jerusalimu

Izraelci su započeli rušenje desetina palestinskih kuća u četvrti u istočnom Jerusalimu u okviru jedne od najvećih takvih operacija poslije više godina.

Rušenje je uslijedilo nakon dugogodišnjeg spora oko tih kuća podignutih duž nevidljive linije oko grada, koja ga odvaja od Zapadne obale.

Izrael navodi da su kuće izgrađene isuviše blizu barijeri podignutoj prema Zapadnoj obali, dok stanari tvrde da su njihovi domovi zapravo na toj teritoriji i da su dozvolu za izgradnju dobili od Palestinske uprave.

Nakon nedavne odluke Vrhovnog suda kojom je otvoren put rušenju, izraelske radne ekipe su prošle noći stigle u kvart i počele da ruše nekoliko kuća.

Ujedinjene nacije navode da je oko 20 ljudi koji su tamo živeli raseljeno, a preostali domovi 350 vlasnika su još bili u izgradnji.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci nameravaju da u tom delu Jerusalima bude sedište njihove buduće države.

Izrael je podigao separacionu barijeru prema Zapadnoj obali kako sprečio palestinske bombaše-samoubice da uđu u Izrael sa te teritorije.

Palestinci, međutim, tvrde da je ta barijera, koja se sastoji od rovova i bodljikave žice a na nekim mestima od osam metara visokog betonskog zida, nelegalna i da ulazi na Zapadnu obalu na mnogim lokacijama.

Kvart Sur Baher je jedno od tih mesta.

U pregovorima sa stanovnicima, Izrael je izgradio zid u Sur Baheru unutar Zapadne obale kako ne bi podelio to selo niti remetio život stanovnika, navodi se u sudskim dokumentima.

Stanovnici koji tvrde da je nemoguće dobiti građevinske dozvole u istočnom Jerusalimu počeli su da grade stambene zgrade u delu sela na Zapadnoj obali uz dozvolu Palestinske uprave.

Početkom ove decenije izraelska vojska je naredila da izgradnja stane, objašjavajući da ne može da dozvoli da se višespratnice podignu tako blizu separacionoj barijeri.

Izraelski Vrhovni sud je u junu odbio poslednju žalbu stanovnika i time je omogućen početak rušenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision