Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Marta. 2021. Region
Izrael odlučuje da li će ambasada Kosova biti u Jerusalimu

Aljbin (Albin) Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, koje je ostvarilo pobedu na kosovskim izborima održanim 14. februara, poručio je da će razmotriti pitanje oko lociranja kosovske ambasade u Izraelu, odnosno da li će ona biti smeštena u Tel Avivu ili Jerusalimu, navodeći da će “pregledati dokumentaciju odlazeće Vlade”.

Kurti je to saopštio 1. marta, nakon sastanka sa turskim ambasadorom na Kosovu Čagri Sakarom (Çağri Sakar) uz napomenu da je uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela važno i „dobra prilika za razvoj“.

Turska ambasada na Kosovu je ranije izrazila nezadovoljstvo što Kosovo otvara ambasadu u Jerusalimu.

Međutim, profesor međunarodnog prava Enver Hasani tvrdi da o lokaciji diplomatskih misija odlučuje isključivo zemlja koja je prihvatila iste, a sve to je regulisano diplomatskim i konzularnim zakonom u okviru međunarodnog prava.

Pojašnjava da, u ovom slučaju, Kosovo kao zemlja od koje se očekuje da pošalje diplomatsku misiju u Izrael, nema pravo da određuje lokaciju gde će se nalaziti ambasada.Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u Beloj kući uz prisustvo tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Srbija je tada pristala da svoju ambasadu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim, što se još nije dogodilo.

Vašingtonski sporazum je podržala i nova američka administracija na čelu sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Kosovo i Izrael su 1. februara i zvanično uspostavile diplomatske odnose, nakon čega je ministra spoljnih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi izjavio da je odobrio otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu.

Nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, Evropska unija je 2. februara izrazila žaljenje zbog odluke Kosova da svoju ambasadu otvori u Jerusalimu, čiji status za EU nije rešen.

Takođe, arapski parlament, koji je zakonodavno telo Arapske lige, je osudio što je Kosovo Jerusalim priznao za glavni grad Izraela.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision