Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Juna. 2021. Nekategorisano
Izmjena Izbornog zakona još uvijek nema ni na vidiku

Ni godinu dana nakon potpisanog Političkog sporazuma o principima izbornog zakona u Mostaru, čelnici SDA i HDZ-a BiH nisu dogovorili izmjene izbornog zakona. SDA sada traži uključivanje drugih parlamentarnih stranaka, pa i međunarodne zajednice. HDZ BiH na ovaj zahtjev bez zvanične reakcije, a u međuvremenu razgovor o budućnosti BiH vodi sa SNSD-om. Druge parlamentarne stranke i dalje nisu pozvane na dogovore. Ima li izmjena izbornog zakona budućnost?

Dok se loptica prebacije između SDA i HDZ-a zašto dogovora nema, SNSD će, kako kaže Dodik, podržati svake izmjene koje nisu tehničke. Važno je, tvrdi, pitanje izbora članova Predsjedništva u Federaciji BiH i tu se Bošnjaci i Hrvati trebaju dogovoriti kako će to riješiti.

Uplitanje stranaca, kako kaže Dodik, nije rješenje. Izborni zakon mora biti dogovor domaćih političara. No, upitno je može li biti dogovora na domaćem terenu – druge parlamentarne stranke nisu još sjele za pregovarački sto, iako godinama traže izmjene Izbornog zakona.

Optimizma da će stvari u Federaciji BiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos medijaciji stranaca, nema. Interresorna radna grupa koja radi na izmjenama izbornog zakona obećala je do kraja godine pripremiti rješenja. Ali, obećanje je moguće samo ako za to bude političke volje, a upitno je ima li je.

ZADNJE VIJESTI IZ Nekategorisano

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision