Četvrtak, 16. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Maja. 2019. Zanimljivosti
IZLOŽBA RADOVA THOMASA STEYAERTA U UMJETNIČKOJ GALERIJI BIH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba radova Thomasa Steyaerta, koji je bh. publici poznat kao performans umjetnik i koreograf. Steyaert će se sarajevskoj publici predstaviti i kao slikar.

Slike rađene u kombinovanoj tehnici rezultat su razigranog promišljanja o odnosima moći i političkim i ekonomskim sistemima. Iskrivljeni i stripovski likovi u Steyaertovim slikama često predstavljaju opsceno ponašanje egocentričnih kapitalističkih figura s minimalnim empatijskim razumijevanjem. Apstraktni radovi su se razvili iz čiste fascinacije teksturom, bojom i različitim grafičkim tehnikama. Izloženi radovi nastali su kroz samouko istraživanje uljane i akrilne boje i spreja na izolacijskim pločama.

Thomas Steyaert je umjetnik koji se bavi pokretom i vizualnim umjetnostima. Radio je na nekoliko projekata s Ultima Vez/Wimom Vandekeybusom i Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Flamansko kraljevsko pozorište), pod umjetničkim vodstvom Jana Goossensa.

U Bosni i Hercegovini često sarađuje sa Selmom Spahić, Nerminom Hamzagićem, Harisom Pašovićem i Lajlom Kaikčijom.

Zajedno s Raulom Maia, jednim od svojih bliskih saradnika, razvija projekat koji istražuje umjetničku praksu i višestruki izlazni potencijal sistema ne-predstavljačke fizičke komunikacije među izvođačima.

U istom kontekstu istražuje vlastiti individualni pristup i stvara nekoliko radova u Evropi i van nje. Nedavno je osnovao kolektiv umjetnika iz Sarajeva “Moving Island”, koji se fokusira na društveno angažovane umjetničke projekte.

Thomas također podučava, slika i bavi se muzikom, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision