Utorak, 28. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Saglasnost svih, pa članstvo u NATO

Predsjednik najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je BiH neće postati članica NATO dok se ne saglase predstavnici sva tri konstitutivna naroda u toj državi.

„Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO-u su aktivirani. Ali, također, tačno je da neće biti članstva u NATO-u dok se o tome svi ne saglasimo“, rekao je Izetbegović za banjalučki Glas Srpske.

On je izrazio uvjerenje da će stav Srba u tom smislu sazrijevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će „donijeti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte i podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO“.

“ Takav stav preovladavao je prije nekoliko godina. Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju da je nastavila živjeti u prošlosti“, naveo je Izetbegović.

Ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO-a okončani su pre 25 godina, ukazao je lider Bošnjaka.

„Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke“, rekao je.

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da će SDA prepustiti SNSD-u bilo šta u Federaciji BiH.

Smatra da potpredsjednik FBiH „ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsjednika Republike Srpske“.

„Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD-a u ovom mandatu, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH. Ali, kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD-a u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obje entitetske vlade imamo ministre iz ove dvije pobjedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo“, rekao je.

Ocjenio je da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH u proteklom mandatu uradila odličan posao, ali nije odgovorio na pitanje da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić ponovo bude imenovan za njenog direktora.

Govoreći o izmjenama Izbornom zakona BiH, Izetbegović je istakao da će uložiti napore kao i ranije, ali da će biti teško postići dogovor.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision