Četvrtak, 21. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Maja. 2020. Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Do kraja mjeseca će biti osigurana sredstva za izbore

Sinoć  je u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona u Sarajevu održan sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Razgovarano je o aranžmanu MMF-a, evropskom putu BiH, lokalnim izborima.

Izetbegović je kazao da su se na sastanku povukle stare teme.

– Naši prijatelji američki ambasador i ambasador EU pokušavaju da pomogu da se prevaziđu nesporazumi, da stvari profunkcionišu bolje da se ubrza evropski put BiH, da dosegne taj status zemlje kandidata, da se riješe i ovi trenutačni problemi poput aktivacije MMF-ovog aranžmana. U vezi Mostara ćemo se naći iduće sedmice. Ništa definitivno nismo dogovorili niti riješili, ali mislim da smo na tragu evo kad je upitanju 330 miliona eura koji bespotrebno stoje, treba da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimista sam u vezi sa Mostarom da su šanse povećane, kazao je Izetbegović.

Na pitanje šta je rješenje za MMF, Izetbegović je odgovorio: “Još uvijek je to sve skupa tvrdo”.

– SDA insistira na tome da se mora poštovati Ustav, da ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju. Ne može unositi kantone u odluke Vijeća ministara. Na kraju krajeva Federacija može potpuno da ignoriše to. Biće sutra Vijeće ministara, ja ću još noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledaćemo da kako znamo riješimo to da novac ne stoji, rekao je on.

Na pitanje hoće li biti izbora, odgovorio je:

“Mislim da hoće u novembru. Mislim da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision