Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Izborna komisija utvrdila da je Dodik pobjednik izbora za predsjednika RS-a 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je, nakon kontrolnog brojanja, da je najviše glasova za predsjednika Republike Srpske osvojio Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na sjednici u četvrtak, 27. oktobra, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) usvojila je izvještaj o rezultatima ponovljenog brojanja glasova za predsjednika RS-a, sa šest glasova za i jednim protiv. Protiv usvajanja izvještaja bila je članica Vanja Bjelica Prutina zbog, kakao je navela, brojnih nedostataka izvještaja.

“U odnosu na prvobitne rezultate Općih izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a, kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova”, rekao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Irena Hadžiabdić, članica Komisije, rekla da je izborni proces obilježen nizom manjkavosti, koje se pretežno odnose na tehničku prirodu.

“Bilo je mnogo problema s pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema s kontrolnim brojanjem. Naše kontrolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i, pored haosa s materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore”, rekla je Hadžiabdić.

Kontrolnim brojanjem glasova došlo je do promjene kad je riječ o potpredsjednicima RS-a, pa je umjesto Senada Bratića, iz Pokreta Država, te Davora Pranjića, kandidata Hrvatskog narodnog sabora, ove pozicije osvojili Ivan Begić i Ćamil Duraković.

Članovi Izborne komisije istaknuli su da su brojne nepravilnosti prijavili Tužiteljstvu BiH, ali da nema osnova za ponavljanje izbora za bilo koji nivo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision