Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
IZBORA ĆE BITI: Ko će šta dati da bi nešto dobio ili će ostati Izborni zakon kakav jeste

Uoči nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, a kako neki politički akteri tvrde da su obaviješteni da će biti posljednji pokušaj, ohrabruje stav međunarodne zajednice da Opći izbori moraju biti održani bio promijenjen Izborni zakon ili ne.

Iako su isti ti predstavnici cijelu 2021. godinu insistirali na izmjenama Izbornog zakona pa možda čak i vršili pritisak na političke aktere i pokazivali određeni optimizam, klima i u međunarodnoj zajednici se mijenja. Daljnje etničke podjele ne dolaze u obzir, ali ni i oduzimanje građanima prava da 2. oktobra izaberu svojim glasom vlast.

Naredne sedmice u BiH stižu američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i evropska predstavnica Angelina Eicchorst. Uoči njihovog dolaska neke političke stranke su održale pripremne razgovore sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i ambasadorom SAD Ericom Nelsonom. Neke još uvijek ostaju pri stavu da nema pregovora dok su blokirane državne institucije i dok se RS jednostrano povlači iz državnih institucija i prenosi nadležnosti na entitet. Velika je zasluga dijela političkih aktera kao što su SDP BiH i DF koji su na pregovorima oštro se suprostavili bilo kakvim daljim entičkim podjelama, “trećem entitetu na dan” i insistirali na punom poštivanju prava svakog građanina.

Još uvijek nije poznato u kojem formatu će se održati novi pregovori ali u njima bi trebala učestovati i Centralna izborna komisija koja se već suočava sa određenom vrstom pritiska i opstrukcija u organizaciji Općih izbora.

Jedan od problema je što se sve više u drugi plan stavlja transparentnost i onemogućavanja izbornih krađa iako je to bio jedan od prioriteta kako bi ovi izbori bili fer i pošteni i odražavali stvarnu volju glasača.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision