Petak, 2. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Avgusta. 2019. USK
Iz USK 20 hiljada KM pomoći Roditeljskoj kući, najavljen i novi transfer

Po donesenoj odluci Vlade Unsko-sanskog kantona iz 2018. godine izvršen je transfer u iznosu od 20.000 KM na ime Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, a u cilju podrške rada Roditeljske kuće u kojoj borave djeca iz cijele Federacije BiH tokom liječenja od malignih bolesti.

Pri tome veliki broj djece iz USK-a koristi Roditeljsku kuću te se Vlada USK zauzela za tu djecu, da im osigura postojanje njihovog drugog doma tokom najtežih dana njihovih života, tokom njihove borbe za život, saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu.

Iz ovog udruženja napominju da je Vlada USK-a donijela i odluku za još jedan transfer pomoći Roditeljskoj kući za 2019. u iznosu od 40.000 KM.

“Primjer USK-a i drugih kantona koji su pružili podršku, kao što su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, pokazuje da se može sve što se hoće. Udruženje je stava da u njenom finansiranju trebaju učestvovati svi kantoni, jer je ona prvoshodno namijenjena za boravak porodica djece oboljele od raka koje dolaze van Kantona Sarajevo te kojima ovakva vrsta smještaja znači mnogo”, navode iz Udruženja.

Roditeljska kuća je u 3,5 godine postojanja opravdala svoje ciljeve, uspješno ih ispunila i dokazala da je nezamjenjiva karika u lancu konačnog izlječenja jednog djeteta. Ona, osim smještaja, pruža psihosocijalnu potporu, sigurnost, porodičnu atmosferu i prisustvo porodice tokom teškog liječenja te predstavlja drugi dom za hrabre mališane.

“Roditeljska kuća zaslužuje da se riješi problem njenog finansiranja. Ona je mjesto gdje djeca sa najtežim oboljenjima i najtežim životnim pričama nalaze mir, razumijevanje i snagu za dalje. Roditeljska kuća je mjesto gdje porodica nije rastavljena i uništena nego ona nastavlja postojati radi međusobne podrške i ljubavi koje su im najpotrebije tokom teških dana. Ona je mjesto gdje se vraća izgubljeno djetinjstvo”, poručili su iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision