Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Iz Poljske stiže novi traktor na biometan?

Svjetski je trend upotrebe biometana kao pogonskog goriva za poljoprivrednu mehanizaciju, jer je ekološki prihvatljiv i jeftiniji.

“Ovo je poljski projekt, iako je izgrađen od raznih vanjskih komponenti kao što su: Cummins motor, sistem goriva je iz Njemačke, mjenjač je s istoka, a okvir je poljski”, pojašnjava Kacper Wieczoreka iz Agromilke, branda Eastern Trade Center, za Farmer .

Ovaj se stroj, kaže, bazira na konceptu Auga M1, predstavljenog u Latviji, hibridnom traktoru s pogonom na biometan i električnu energiju. Takođe, nastavljaju trend ekološko prihvatljivih traktora kojega je započeo prvi takav, na metan, New Holland T6 Methane Power.

Predviđeno je da se izradi potpuno novi koncept i dizajn, ali je moguće da zbog kratkih rokova instalacija bude ugrađena na postojeći.

Ideja je dio većeg projekta na kojemu firma Eastern Trade Center radi zajedno sa partnerima u sklopu strategije “Orlen 2030”, pod pretpostavkom razvoja energije s niskim i nultim emisijama, zbog čega gradi moderna postrojenja za biometan.

Ekološki i jeftino

Ondje se treba proizvoditi gas koji se koristi u industriji ili energetici, a stvara se od otpadne biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, otpadnih supstrata i ostataka iz prerađivačke industrije.

U budućnosti planiraju ponuditi tržištu kombajne i terenska vozila.

Plan nam je da na proljeće prikažemo prvi prototip koji radi na terenu. Proveli smo prve testove. Problemi koji se javljaju i koje trebamo riješiti su visoka potrošnja gasa, potreba za čestim točenjem, a osim toga u Poljskoj ne postoje propisi koji se tiču ​​odobrenja traktora na biometan“, kaže Wieczoreka.

Osim što će biti ekološki prihvatljiv, predviđa se da će imati umjerenu cijenu i biće alternativa traktorima u istoj klasi, a njegova prednost bi trebala biti u jeftinom pogonskom gorivu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision